U-soten yhteistoiminta-alueen yt-neuvotteluissa ei irtisanomisia

0

Vehmaan kunnan säästöpaineiden takia marraskuussa käynnistyneet terveyspuolen yhteistoiminta-alue U-soten yt-neuvottelut päättyivät. Yt-neuvottelut käytiin koko alueen työntantajan eli Uudenkaupungin kaupungin ja työntekijöitä edustaneiden ammattijärjestöjen välillä.

Viimeinen neuvottelupäivä oli keskiviikkona ja Uudenkaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen sekä kaupungin henkilöstöjohtaja Piia Syvänen arvioivat, että terveyspuolen irtisanomisilta, lomautuksilta ja osa-aikaistamisilta vältytään.

– Alustavien suunnitelmien toteutuessa henkilöstöä tultaisiin mahdollisesti uudelleensijoittamaan Uudenkaupungin kaupungin organisaatiossa. Lopullisen päätöksen asiasta tekee kuun lopussa kokoontuva terveyslautakunta, Rantanen toteaa.

Vehmaan vuodeosastoa ollaan sulkemassa ja sieltä suurin osa henkilökunnasta sijoittuisi keskitettyyn osastonhoitoon Uuteenkaupunkiin. Osa työntekijöistä alkaisi tehdä myös kotisairaalatoimintaa.

– Sille henkilökunnalle, jota muutos koskee, on löydettävissä sijoitettuna uusi työpaikka. Vuodeosastotoiminnasta puhuttaessa muutos koskisi noin pariakymmentä sairaanhoitajaa ja lähihoitajaa. Mukana ovat myös osastosihteeri ja kuntohoitajapuolen henkilökuntaa, Rantanen laskee.

Yt-neuvotteluissa olivat mukana myös suun terveydenhuollon ja avosairaanhoidon henkilöstöä, joiden kohdalla harkittavaksi tulee myös uudelleensijoittamisen mahdollisuus. Kokonaisuudessaan neuvottelut koskivat Vehmaan osalta noin 30–40 työntekijää, mutta yt-neuvottelut koskivat koko U-soten tervyespalveluiden henkilökuntaa.

– Muutos mietitään ja toteutetaan yhdessä henkilökunnan kanssa, Rantanen lisää.

Rantasen mukaan Vehmaalta Uuteenkaupunkiin siirtyvät työntekijät eivät vaikuta Uudenkaupungin terveyspalveluiden tämän vuoden budjettiin. Kaupungilla on erikseen oma talousarvio ja omat säästötavoitteet.

– Niitä pyritään saamaan ja tekemään tästä prosessista riippumatta, tai sen kanssa, Rantanen muotoilee.

Rantanen totesi jo aiemmin Uudenkaupungin Sanomille , että mikäli Vehmaalla saadaan terveyden edistäminen ja ennaltaehkäisevät palvelut kunnan omana toimintana hoidettua ja vieläpä siten, että ihmiset sairastavat vähemmän, niin palveluiden käyttö vähenee ja säästöjä syntyy.

– Olen edelleen sitä mieltä, että ilman kunnan omia toimenpiteitä terveydenhoito ei yksinään voi luoda säästöjä, Rantanen lisää.

Fakta

Vehmaan kunta neuvotteli Uudenkaupungin terveydenhuollon yhteistoiminta-alueen eli U-soten kanssa oman terveyskeskuksensa vuodeosaston sulkemisesta.
Neuvotteluihin kuuluivat myös toimenpiteet lääkärin vastaanottojen ja hammashoidon osalta.
Vehmaa havittelee tälle vuodelle sosiaali- ja terveyspuolen palveluistaan yli 400 000 euron säästöjä.
U-soten yhteistoiminta-alueen ihmiset voivat käyttää kaikkien alueen terveysasemien palveluita.
Palveluiden hinta määräytyy kunnille käytön mukaan.