Urheiluvuosi 2019:Palloilujoukkueet pitivät asemansa

0
Brandon Conley tuuletti tammikuussa onnistumistaan Kobria vastaan. Myöhemmin keväällä Conley jätti joukkueen omasta tahdostaan.

Korihaiden kausi 2018–19 miesten Korisliigassa muistutti paljon kahta edellistä kautta. Sarjan häntäpäässä joukkue taisteli lähinnä siitä, että ei jää viimeiseksi ja joudu karsintoihin. Tämä tavoite onnistui ja Korihait aloitti kauden 2019–2020 ylimmällä sarjatasolla.

Viime kauden jumbotaistelu käytiin varsinaissuomalaisten kesken, kun liiganousija Kaarinan Ura yritti viimeiseen kierrokseen asti nousta pois karsijanpaikalta. Huhtikuussa runkosarjan viimeisellä kierroksella Korihait hävisi KTP:lle ja katseet siirtyivät Lapualle, jossa Ura Basket haki voittoa Kobrista.

Lapuan-reissu oli Uralle pettymys ja Korihait ja Ura Basket päätyivät tasapisteisiin. Molemmilla oli yhdeksän voittoa, mutta keskinäiset pelit käänsivät edun Korihaille.

Talousvaikeuksien ja valmentajan vaihdosten sävyttämä kausi oli lopulta tuloksellisesti parempi kuin pari edellistä, vaikka yhdeksän voittoa 40:stä ei paljon olekaan.

Kuluva kausi alkoi murheellisesti, kun kaksitoista ensimmäistä peliä päättyi tappioon. Jarno Nikulan noustessa Jordi Justen tilalle voittotili avautui, mutta joulukuussa Korihait hävisi kaikki ottelunsa.

Toistaiseksi uusikaupunkilaiset ovat voittaneet vain kolme ottelua, kun pahimmat vastustajat, Ura, Lahti ja Kobrat, ovat voittaneet yli tuplasti enemmän pelejä.

Kalannin Pallo -65 tavoitteli keväällä viimeiseen asti paikkaa Naisten Liiga B:hen, mutta ratkaisevassa ottelussa Hämeenlinnan Steelers oli parempi maalein 7–5 ja vei paikan KaPan edestä otteluvoitoin 3–2.

KaPa aloitti näin viime kauden tapaan pelinsä 2. divisioonassa. Ottelut Länsirannikon lohkossa ovat sujuneet tähän asti mainiosti ja KaPa johtaa lohkoaan lähes puhtaalla pelillä. Ainoa tahra sarjaan oli tappio FBC Loisto Originalille viikko ennen joulua.

Joukkueen tehonaisia ovat Riikka Laato , Liina Hyytiä , Riina Rantanen ja Essi Kutila . Entisistä kapalaisista parhaiten on menestynyt Sofia Leino , joka oli mukana voittamassa MM-pronssia joulukuussa.

Leinon lisäksi Turun Palloseuran liigajoukkueessa pelaa myös Olivia Välimäki , joka on debyyttikaudellaan tehnyt yhden maalin.

Uudenkaupungin Salibandyn kasvatti Eemeli Salin oli mukana voittamassa jo neljättä SM-kultaansa Tampereen Classicin paidassa keväällä. Suomen maajoukkueen vakiopelaajiin kuuluva Salin on yksi joukkueensa tehokkaimmista pelaajista.

Jää-Kotkat on viime vuosina vakiinnuttanut paikkansa miesten III divisioonassa. Keväällä oli vielä pienet mahdollisuudet nousta sarjaporrasta ylemmäs, mutta lopulta joukkue sijoittui lohkossaan kolmanneksi.

UJK kärsi kauden mittaan loukkaantumisista ja muista poissaolosista, eikä tämä kausi ole ollut yhtään helpompi. Päinvastoin, yhteistyö Laitilan Jyskeen kanssa on tuonut ajoittain helpotusta pelaajapulaan, mutta otteluiden osuessa samalle päivälle, on UJK joutunut vierasreissuille kahden ketjun voimin.

Joulutauon alkaessa UJK oli valahtanut sarjan viimeiseksi, mutta tasaisessa sarjassa muutama voitto nostaa sijoitusta nopeasti.

Naisten joukkue aloitti kautensa Mestiksen karsintasarjassa, jossa se sijoittui kuudenneksi omassa lohkossaan. Matka jatkui Suomi-sarjassa, jossa pelejä on takana vasta kourallinen.

Jalkapallossa Uudenkaupungin Pallokerhon miehet sijoittuivat lohkossaan kakkoseksi 5. divisioonassa. Naiset puolestaan pelasivat piirin 8vs8-sarjassa ja olivat niin ikään kakkosia syksyn ylälohkossa.

Keväällä UPK ja KaPa pelasivat samassa lohkossa, mutta KaPan tie vei syksyllä alalohkoon, jossa he sijoittuivat seitsemänneksi.

Junioripuolella varsinkin tytöt menestyivät mukavasti alueen sarjoissa. Henkilökohtaisella puolella UPK:n kasvatti Jenna Dahlberg juhli kauden päätteeksi SM-hopeaa 18-vuotiaiden sarjassa Rauman Pallo-Iiroissa.

Jenni Rannus pelasi Naisten Liigassa 21 ottelussa ja iski kolme maalia. Suomen cupissa Turun Palloseuran pelaajan tahti oli hurjempi, sillä neljässä ottelussa syntyi kuusi osumaa. TPS sijoittui sarjassa seitsemänneksi.

UPK-kasvatti Jonni Peräahon edustama TPS:n miesten joukkue nousi takaisin Veikkausliigaan. TPS:n vakiopelaajiin kuuluva puolustaja ei onnistunut Ykkösessä maalinteossa.

Yleisurheilijat kahmivat mitaleita

Risto-Matti Kärki

Elina Kinnunen puolusti uusikaupunkilaista yleisurheiluosaamista maailmalla. 22-vuotias keihäänheittäjä pääsi lopulta vaikean alkukauden jälkeen alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin, mutta hyvin sujuneen karsinnan jälkeen hän jäi finaalin viimeiseksi eli sijalle 12.

Aiemmin kesällä ennätyksensä 55,41 metriä heittänyt Kinnunen voitti ikäluokkansa Suomen mestaruuden tasan 49 metrin heitolla. Aikuisten SM-kisoissa eli Kalevan kisoissa Kinnunen jäi niukasti finaalin ulkopuolelle tuloksella 49,73.

Lappeenrannan Kalevan kisoista Uudenkaupungin Kenttäkarhut sai kuitenkin yhden mitalin, kun korkeushyppääjä Valtteri Välimäki oli kolmas tuloksella 206.

1500 ja 5000 metrin kilpailuissa juossut Ilona Välimäki ei aivan mahtunut kymmenen parhaan joukkoon, mutta SM-maastojuoksuissa hän oli kuudes. Samassa kilpailussa entinen kalantilainen, Annemari Kiekara oli 13.

Janakkalassa SM-maastoissa Kalannin Vankan joukkue sijoittui hienosti toiseksi 15-vuotiaiden poikien joukkuekilpailussa.

Hopeajoukkueessa juoksivat Jussi Ankelo , Remi Holvitie , Lauri Saarinen ja Otto Hiivola. Heistä Ankelo oli henkilökohtaisessa kilpailussa parhaiten sijoittuneena kymmenes.

Sama nelikko oli vedossa myös SM-viesteissä Ylivieskassa. Vankan nelikko oli 15-vuotiaiden poikien 4×800 metrin kilpailun viides.

Monipuolinen yleisurheilulahjakkuus Otto Hiivola voitti kaksi SM-kultaa Lahdessa. 15-vuotiaiden sarjassa kilpaileva Hiivola voitti sekä seiväshypyn että kiekonheiton kultaa.

Hiivola jatkoi menestystä vielä seuraavana viikonloppuna oltuaan kakkonen ikäluokkansa moniotteluissa.

Kenttäkarhujen Mea Toivonen voitti Lahdessa pronssia 14-vuotiaiden tyttöjen keihäässä.

Suunnistuksessa Vakka-Rastin urheilijat menestyivät hyvin alueellisissa kisoissa. Ainoan SM-mitalin toi viime vuonna Maija Verha , joka oli D70-sarjassa pitkän matkan kakkonen ja erikoispitkän matkan kolmas.

Nuoremman polven suunnistajista Elisa Pirilä suunnisti useamman kerran kymmenen parhaan joukkoon SM-tasolla.

Lisäksi uusikaupunkilaisia urheilijoita nähtiin vuoden aikana muun muassa kiihdytysajosuoralla, voimanostosaleissa, judomatolla ja rallipikataipaleilla.