Uusin matkailutrendi sopii Uuteenkaupunkiin

0

Tuoreen tutkimuksen mukaan 54 prosenttia suomalaisista aikoo matkustaa tänä vuonna kaupunkilomalle kotimaassa ja yhdistää siihen luontomatkailun. Tutkimuksen tehnyt Visit Turku on matkailuorganisaatio, joka toimii Turussa, mutta tekee yhteistyötä myös lähialueen kuntien kanssa.

Lähimatkailun vetovoimasta on puhuttu paljon, mutta vasta nyt ilmastonmuutoksen myötä se alkaa oikeasti konkretisoitua valinnoissa. Ilmiö näkyy myös täällä: Uuteenkaupunkiin kesällä tulevista matkailijoista iso osa tulee tänne visiitille Länsi-Suomesta.

Luksusloma on irtiottoa arjesta, mutta käytännön toteutus vaihtelee. Yhä useammalle suomalaiselle se voi merkitä viikonloppua lyhyen matkan päässä kotikaupungista: patikointia luontopolulla, laavulla istuskelua nuotion ääressä, kulinarismia paikallisessa ravintolassa, elokuva- tai teatterielämystä ja yötä kaupunkihotellissa.

Kaupunki- ja luontoloman yhdistäminen kiinnostaa kaikenikäisiä. Suosituinta se on yli 65-vuotiaiden keskuudessa, mutta myös 25–34-vuotiaat pitävät tätä vaihtoehtoa houkuttelevana.

Uudessakaupungissa kaupunki- ja luontomatkailun yhdistäminen on helppoa. Hotellimajoitusta löytyy keskustasta sekä Kaupunginlahden ja meren rannalta. Vuokramökkien tarjoajia ja leirintäalueita on Vakka-Suomessa useampia.

Luontopolut kiinnostavat kaikkina vuodenaikoina, ja niitä on tänä talvena kunnostettu Uudessakaupungissa (sivu 5). Laavuilla käy ympäri vuoden paljon paikallisia, mutta mitään ruuhkaa täällä ei luontokohteissa ole.

Kaupunki- ja luontoloman yhdistämisessä ja sen tuotteistamisessa on täällä paljon paikallista potentiaalia. Se vaatii entistä enemmän yhteistyötä yritysten, kaupungin ja muiden alan toimijoiden kesken.

Sopiva sauma siihen tulee, kun kaupunkiin tehdään tänä vuonna uutta, vuosille 2021-2027 ulottuvaa, matkailuohjelmaa.