
Kolmannella kerralla tärppäsi, kun VSV lähti yhteistyökumppaniksi.
– Olemme sitä jo muutaman kerran kokeilleet ja voin sanoa, että toimii. On laadukas, Lehtonen kehuu fysiikan tunneilla käytettävää pakettia.
Voimala on sähkön ja energian oppimispaketti, jolla voi tutustua uusiutuvan energian tuotantoon, varastointiin ja käyttöön.
VSV:n myyntipäällikkö Juha Ahokas tutustui mielenkiinnolla materiaaliin, sillä sähköala on hänen mukaansa kasvava ala.
– Ihan sähköasentajia tarvitaan. Samoin jatkossa yhä enemmän sähköautojen yleistyessä siihen erikoistuvia ammattilaisia, Ahokas sanoo.
Voimala on STEK:n eli Sähköturvallisuuden Edistämiskeskuksen hankerahoituksella tuottama oppimismateriaali, jonka on suunnitellut Janne Käpylehto yhdessä työryhmän kanssa.
Paketin arvo on noin 500 euroa.
– Me tarvitsemme näitä vielä lisää, sillä yhtä laitetta voi käyttää kerralla 5–6 oppilasta. Nyt kun olemme saaneet yhteistyökumppanin, toivomme, että saamme enemmän, Lehtonen sanoo.
VSV:n Ahokas ja viestinnästä vastaava Johanna Mäkelä innostuivat laitteesta niin, että Voimaloita saatetaan jatkossa nähdä muissakin alueen yläkouluissa.
– Mehän voisimme käyttää näytä Energiamessuilla, Ahokas keksii.
Paketista on paljon apua, kun opetellaan uusiutuvan energian käytäntöjä.
– Esimerkiksi sähköauton lataaminen on pian arkipäivää. Näitä on hyvä näyttää nuorille, koska heille nämä ovat kymmenen vuoden päästä tavanomaisia asioita, Ahokas tietää.
Lehtonen tähdentää, että konkreettisten asioiden oppiminen on tärkeää, kun muuten tunneilla opitaan paljon teoriaa.
Ahokas pohtii laajempaakin yhteistyötä koulun kanssa. Nuori sukupolvi kun miettii paljon enemmän vastuullista kuluttamista ja hiilijalanjälkeä kuin aiemmat ikäryhmät.
Materiaalin mukana tuli kaksi tehtäväkirjaa, joita voi ladata lisää sähköisesti. Mukana on erilaisia piuhoja ja aurinkopaneeli sekä yksityiskohtia, joilla nuoret on helppo saada innostumaan.
Lehtonen näyttää esimerkiksi, miten diskovalo syttyy palamaan ja bluetooth-kaiutin alkaa soittaa musiikkia.
Oppimateriaalia käytetään jatkossa lähinnä 9.-luokkalaisten opetuksessa, kunhan Lehtonen on ensin opastanut muut fysiikan opettajat Voimalan käyttöön.