Yritysten kesätyönhaku on käynnistynyt

0
Esimerkiksi Pakkahuoneen kesätyöhaku on jo käynnistynyt. Sinne palkataan kolmisenkymmentä nuorta kesän ajaksi.

Pikainen vilkaisu Työ- ja elinkeinopalveluiden verkkosivuille kertoo, että kesätöiden hakusesonki on käynnistynyt. Uuteenkaupunkiin haetaan kesätyöntekijöitä monelle alalle. Kesäajan työntekijää haetaan tehdastöihin, sairaanhoitajan ja lähihoitajan tehtäviin, kokeiksi, tarjoilijoiksi ja kahvilamyyjäksi, saari-isännäksi tai -emännäksi sekä myyjäksi ja varastotyöntekijäksi.

Kesätyöntekijöitä kaipaavat muun muassa Gasthaus Pooki, Cafe Aittaranta, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Uudenkaupungin kaupunki, Isokarin Sektoriloisto, Vihannes-Laitila sekä Lidl.

– Vakka-Suomen alueella on tällä hetkellä auki noin 60 kesätyöpaikkaa. Työpaikkojen määrässä ei ole eroa aikaisempaan, mutta näyttäisi siltä, että kesätyönhaku käynnistyy vuosi vuodelta aikaisemmin, Varsinais-Suomen TE-toimiston Uudenkaupungin toimipaikan työnantajapalveluiden asiantuntija Pirkko Mäkelä kertoo.

Mäkelän mukaan esimerkiksi Yaralle haetaan 25:tä nuorta kesätöihin.

– Monilla aloilla on jo alkuvuodesta kesäpaikkoja auki, mutta kesän työpaikkoja tulee koko ajan lisää tarjolle. Esimerkiksi autotehdas ei ole vielä käynnistänyt kesän rekrytointeja ja moni hoiva-alan yritys vielä miettii lomajärjestelyjä, Mäkelä lisää.

Kesätöihin haetaan koululaisia, eri alojen opiskelijoita sekä työttömiä aikuisia. Pääsääntöisesti kesätyöt sijoittuvat kesäkuun ja elokuun välille.

– Työllisyystilanne on nyt hyvä, joten kaikkiin töihin ei riitä edes tekijöitä. Esimerkiksi peltotyöt eivät tunnu kiinnostavan nuoria. Työ on raskasta, eikä kaikilla nuorilla ole välttämättä mahdollisuutta kulkea töiden perässä maaseudulle asti, Mäkelä summaa.

Kaikkia työpaikkoja ei kuitenkaan ilmoiteta TE-palveluiden verkkosivuilla. Esimerkiksi Karilla Oy, joka pyörittää Pakkahuonetta ja Uudenkaupungin Golf-ravintolaa, luottaa rekrytoinnissaan some-kanavien ja lehti-ilmoitusten voimaan.

– Kesätyöpaikkoja on 30 Pakkahuoneelle ja 10 golf-ravintolaan. Ensin kävimme läpi aikaisempien vuosien kesätyöntekijät ja kyselimme heidän halukkuuttaan. Jäljelle jäi noin 20 paikkaa, joita nyt täytämme, Karilla Oy:n Tapio Pääkkö sanoo.

Tulevaan kesäsesonkiin haetaan kahvilan vuoroesimiestä, leipuria, satama- ja kahvilatyöntekijöitä, tarjoilijoita, kokkeja, keittiöapulaisia ja caddie mastereita. Hakuaika päättyy helmikuun toisella viikolla, mutta haastattelut on jo käynnistetty.

– Samat nuoret etenevät meillä vuosien aikana tehtävästä toiseen. Moni nuori on Pakkahuoneella aloittanut 14-vuotiaana astioiden kerääjänä ja edennyt täysi-ikäistyttyään esimiestehtäviin. Satsaamme joka kesä entistä enemmän nuorten perehdyttämiseen, Pääkkö lisää.

Pääkön jokavuotisena haasteena on saada kesäksi töihin nuoria, jotka kykenisivät golfin caddie mastern töihin. Vaikeuksia on myös golf-ravintolan ala carte -kokkien löytäminen.

– Sanotaanko näin, että heistä ei ole liikaa tarjontaa. Olen kontaktoinut entisiä työkavereita vuosikymmenten takaa ja kysellyt heidän nykyistä työintoaan, Pääkkö kertoo.

Kaupungin kesätyöpaikat hakuun maaliskuussa

Uudenkaupungin kaupungin henkilöstöpalveluiden järjestämät nuorten kesätyöpaikat tulevat hakuun maaliskuussa. Samaan aikaan aukeavat sekä nuorten yritystukipaikat että kaupungin nuorille tarjoamat oman organisaation kesätyöpaikat.

Kaupunki työllistää organisaatioonsa 80 nuorta ja yritystukea on 90:lle nuorelle. Kaupungin työllisyysasiainsihteeri Anne Ruotsalainen kertoo, että tänä vuonna kaupungin organisaation paikkoja voivat hakea opiskelijat ja koululaiset, jotka ovat syntyneet 1.9.2002–31.12.2004.

–  Eli ne vuonna 2002 syntyneet nuoret voivat vielä hakea kaupungille, jotka täyttävät 18 vuotta 31.8.2020 jälkeen. Ensisijalla ovat ne nuoret, jotka eivät ole aikaisemmin olleet henkilöstöpalvelujen järjestämissä kaupungin oman organisaation kesätyöpaikoissa, Ruotsalainen kuvailee.

Kaupungin maksamia yritystukikelpoisia nuoria työntekijöitä ovat puolestaan ne, jotka ovat syntyneet 1.1.2000 – 31.12.2004. Nuoret hakevat itse yrityspaikkansa.

– Tukea yritykselle maksetaan enintään 300 euroa nuorta kohden eli kaupungin tuki on enintään 52 prosenttia maksetuista palkoista, mutta kuitenkin enintään tuo 300 euroa. Työnantajan sivukuluja ei oteta huomioon tuen määrää laskettaessa, Ruotsalainen selventää.

Kaupungin maksama yritystuki maksetaan yrityksille jälkikäteen. Paikat ovat koululaisille ja opiskelijoille, ei työttömille työnhakijoille. Myöskään kevään aikana 2020 johonkin ammattiin valmistuvalla ei ole oikeutta kaupungin tukeen.

– Nuori ei voi olla samana kesänä molemmissa kaupungin tukemissa työpaikoissa, mutta sama nuori voi olla yritystukipaikassa useampana vuotena peräkkäin, Ruotsalainen lisää.

Ruotsalainen kehottaakin nuorta seuraamaan maaliskuun aikana kaupungin nettisivuja. Jokainen kaupungin organisaation palveluyksikkö palkkaa myös suoraan aikuisia kesätyöntekijöitä. Niistä saa lisätietoja eri palvelualueiden esimiehiltä.