Captain´s Makasiini kärsi pahiten Kaupunginlahden tulvasta

0
Vesi valtasi muutamaksi tunniksi Sorvakon Rantatien toisen pään lauantaina. Suurimmat vahingot osuivat Captain´s makasiinin tiloihin. Kuva: Jani Pezzillo

Pahimmat myrskyvahingot Kaupunginlahden rannassa osuivat Captain´s Makasiiniin. Yrittäjä Rainer Nyman kertoi maanantaina, että meriveden pinta nousi yli 20 senttiä normaalia lattiapintaa korkeammalle. Merivesi velloi lauantai-iltana ravintolan tiloissa muutaman tunnin ajan.

– Merivesi aiheutti aika messevät vahingot. Jokainen voi miettiä, minkälainen tuhon laajuus on, jos vettä oli joka paikassa ja suolainen merivesi hapetti sähkölaitteet käyttökelvottomiksi. Takanani on muutama murehtien vietetty uneton yö, Nyman kuvaili.

Nyman sai heti maanantaiaamuna ravintolansa tiloihin apua, kun Polyconin työmiehet kävivät avaamassa lattioita ja asensivat Captain´s Makasiinin tiloihin isot kuivaimet.
– Olen pohjoisessa kiinni toisen ravintolani talvilomasesongin ruuhkassa, joten tulva tuli pahimpaan mahdolliseen aikaan. Onneksi Uudessakaupungissa on paljon tuttuja, jotka auttavat minua. Etsin ravintolan huonekaluille lämmintä varastotilaa kuivaustoimien ajaksi ja sellainen löytyi viidessä minuutissa, Nyman kiitteli.

Myös vakuutustarkastaja saapui aamupäivällä tutkimaan vahinkojen laajuutta ja Nyman sai vastauksen vielä maanantai-iltapäivän aikana.
– If-vakuutusyhtiö ilmoitti, etteivät he korvaa satojentuhansien eurojen vahingoista euroakaan. Meriveden nousu ja sen aiheuttamat tuhot eivät kuulemma kuulu minkään vakuutuksen piiriin, Nyman totesi.

Captain´s Makasiinissa on edessä vähintään neljän viikon kuivatustyöt. Tulvan aiheuttamat vauriot selviävät täysin vasta siinä vaiheessa, kun tilojen lattioita on purettu betoniin asti.
– Ei vanhassa suola-aitassa ole sellaisia perustuksia, jotka suojaisivat tulvalta. On edettävä vaihe vaiheelta ja katsottava, mitä sieltä eteen tulee. Tällaisen remontin kanssa ei voi kiirehtiä. Rakennus on suojeltu, joten on juteltava kaupungin kanssa siitä, kuinka mahdolliset tulvat estettäisiin jatkossa, Nyman lisäsi.

Perinteisesti Captain´s Makasiini on auennut äitienpäivänä. Siihen tähdätään nytkin. Nyman on varannut rakennusmiehet huhtikuulle ja toivoo, että remontti ehditään toteuttaa hyvissä ajoin ennen ravintolakauden alkua.
– Olemme tehneet kahtena edellisenä kesänä Makasiiniin remonttia. Tämän kesän piti olla hengähdystauko suunnitelmien välissä, mutta nyt joudummekin tekemään isomman remontin kuin kertaakaan aikaisemmin, Nyman totesi.

Samalla puolella Kaupunginlahtea sijaitsevat muut ravintolat eli Bistro Bay ja Kahveli sekä Hotelli-ravintola Aquarius selvisivät ilman tulvavaurioita. Cafe Aitan ja Hotelli Aittarannan rakennukset selvisivät vauriotta, mutta pelastuslaitos hälytettiin silti paikalle.
– Hotellin asukkaan auto kastui parkkipaikalla. Auto lähti kellumaan ja palokunta kävi hinaamassa auton ylemmäs parkkiin, toinen Cafe Aitan yrittäjistä eli Taina Aalto kertoi.

 

Kahveli, 1617, Bistro Bay ja Cafe Aitta säästyivät suurimmilta myrskytuhoilta, vaikka tulvavesi terasseilta hetkellisesti sähköjä veikin. Kuva: Mari Jalava.

Tulvavesi ei vahingoittanut junarataa tai Kaupunginlahtea

Vesi nousi Uudessakaupungissa lauantai-illan myrskyssä Kaupunginlahden reunojen yli liki junaradalle asti. Väyläviraston väkeä kävi maanantaina tarkastamassa, ettei junan penkkaa syöpynyt veden voimasta.

– Vesi kohosi radalle tai sen yli lauantaina myös Turussa ja Naantalissa. Näyttäisi siltä, ettei radalle ole aiheutunut sen suurempia vahinkoja. Yleensä myös veturinkuljettajat ilmoittavat heti, jos radassa on jotakin ongelmaa, Väyläviraston Uudenkaupungin alueen rataisännöitsijä Martti Uuttu kuvaili.

Uudistetun Kaupunginlahden kivetyt kulkuväylät, puuterassit tai valaisuratkaisut eivät Uudenkaupungin kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellénin mukaan kärsineet vahinkoja.

– Osa Kaupunginlahden valoista oli myrskyn jäljiltä pimeänä, mutta se saadaan varmasti korjattua sulakkeita vaihtamalla. Cafe Aitan edustalla oli yksi rantalaiturin kansista noussut veden voimasta ja se oli työntänyt valopollareita pois paikoiltaan, mutta nämä ovat pieniä korjauksia, Arvela-Hellén lisäsi.

 

Kaupunginlahden vesi nousi hetkellisesti niin ylös, että jalankulkukäytävillä oli mahdotonta kulkea. Rannan kaupungin puolella veden nousu ei pysähtynyt edes rantamuureihin, vaan laineet osuivat jo paikoin junarataan asti. Kuva: Mari Jalava.