Ensin tanssittiin vain koululla

0
Oi, miten mielellään kaikki äidit ja isätkin olisivat olleet mukana näissä lukion toisen luokan "vanhojen tansseissa". Niin kauniisti menivät nuoret käsi kädessä ja välillä pyörähdettiin hameen ja frakkitakin helmojen heilahdellessa. US 13.2. 1982

Nykyään lukion vanhojen päivään liittyy olennaisena osana tanssit. Uudessakaupungissa tämä perinne on ilmeisesti otettu käyttöön 1970-luvun lopulta. – Vielä 1975 ei järjestetty tansseja, mutta oltiin muuten oikein arvokkaita koulupäivän ajan, kertoi Uudenkaupungin museon museonjohtaja Mari Jalava.

1970- luvun lopun ja 1980-luvun alun Uudenkaupungin Sanomissa kerrottiin, että Uudenkaupungin lukion toisen luokan oppilaat eli vanhat juhlivat järjestämällä koulupäivän aikana tanssit, joko juhlasalin aulassa tai koulun käytävällä. Alaluokkien oppilaat saivat luvan tulla seuraamaan tansseja vierestä.

Ainakin jo vuonna 1981 päivän ohjelmaan kuului lisäksi kuvaus museon tyylihuoneissa vanhoihin vaatteisiin pukeutuneena. Mahdollisesti saman vuonna vanhat tanssivat ensimmäisen kerran torill kaikille kaupunkilaisille. Uudenkaupungin Sanomien sivuilla kuvataan toritansseja tosin vasta vuonna 1986. Samoihin aikoihin oli lukiossa myös aloitettu tanssien treenaaminen liikuntatuntien yhteydessä.

Vuonna 1990 toisluokkalaiset tanssivat ensimmäistä kertaa illalla koulussa omaisilleen.

Vuoden 1982 Uudenkaupungin lukion vanhojen päivää kuvailtiin Uudenkaupungin Sanomien sivuilla seuraavasti:

Perjantai oli ”vanhojen” päivä

Onkos Pelastusarmeijaan tullut uusi sotilas, ihmetteli rouva työhön mennessään eilen aamulla, kun näki univormuun puetun sotilaan kulkevan Ylistäkatua Uudenkaupungin kulttuurihistorialliseen museoon.

Museo herää kerran vuodessa unestaan, Tuolloin liikkuvat huoneissa nuoret kauniit ihmiset vuosisadan vaihteen puvuissa. He ovat lukion toisluokkalaisia, jotka hakevay museosta pukeutumiselleen oikeanlaista ympäristöä.

Toisen luokan oppilaista tuli hetkessä koulun vanhimpia, kun abit torvia soittaen ja pilkkalauluja laulaen kuorma-autoilla läksivät koulusta torstaina.

Varsinaiseen opiskeluun ei paljon eilen paneuduttu, mutta sitäkin suuremmalla antaumuksella tanssittiin ihania vanhoja tansseja koulun juhlasalin eteistilassa. Ujot pojatkin uskaltautuivat tanssittamaan suloisia daamejaan.

Nuoremmat ikäluokat seurasivat ”vanhojen” ilakointia ensin rapuilla istuen ja seinänvierustoilla tarkkaillen, kunnes opettajat antoivat vapaata opiskelusta ja kaikki saattoivat yhtyä tanssiin. (Uudenkaupungin Sanomat 13.2. 1982)