Kartanon karkuri taipuu häihin ja hautajaisiin

0
Tuula Anttila sytyttää juhlatilaansa aina kynttilöitä luodakseen tunnelmaa. Sytytyskierrokseen menee aikaa, koska tavallisesti hän laittaa tulet 80 kynttilään ennen tilaisuuden alkua.

Lokalahdentieltä kääntyy tie Arvassaloon, jossa tavallisen näköinen vanha kivinavetta kätkee sisäänsä salaisuuden. Tilassa majailee nimittäin juhla- ja pitopalveluyritys Kartanon karkuri.

Täysin remontoidun navetan aulaan on tuotu vanha reki, joka on valjastettu juhlien lahjapöydäksi. Peremmällä kävijää kutsuu maalaisromanttiseen tyyliin sisustettu juhlatila vaaleine sävyineen ja kristallikruunuineen.

– Kyseessä on 1800-luvulta peräisin oleva kivinavetta, joka on kuulunut aikoinaan Sundholman kartanoon. Siitä yrityskin on saanut nimensä, koska navetta on tavallaan karannut kartanon pihapiiristä omaksi tontikseen, Kartanon karkurin yrittäjä Tuula Anttila kuvailee.

Kartanon karkuri aloitti toimintansa 2009 ja siitä on päästy pitkälle. Vaalea tila on remontoitu lattiasta kattoon. Nurkassa rätisevä takkatuli ja kynttilät tuovat tunnelmaa. Tilan lämmityksestä ja ilmastoinnista huolehtii neljä ilmalämpöpumppua. Tiloihin on remontoitu valmistuskeittiö sekä wc-tilat useammalle henkilölle.

– Viime kesänä vanha ja epätasainen kivilattia sai lankkupäällysteen yllensä. Tilasta tuli helpommin muunneltavissa oleva, kun vanhassa kivilattiassa olleet urat eivät rajoittaneet pöytien sijoittelua. Samalla rakensimme navetan nurkkaan baaritiskin, Anttila kuvailee.

Baaritiski sijaitsi aikaisemmin juhlatilan keskiosassa, mutta ahkerasti tiskillä juomalasejaan täyttäneet juhlavieraat aiheuttivat kulkuväylälle ruuhkaa, joten tiskille oli keksittävä uusi paikka.

– Järjestämme häitä, pikkujouluja, rippijuhlia, kokouksia, syntymäpäiviä, muistotilaisuuksia ja polttareita. Tilaan mahtuu kerrallaan 160 henkeä, Anttila kertoo.

Vanha navetta on aikojen saatossa kehittynyt romuvarastosta tyylikkääksi juhlapaikaksi, jossa käy vieraita ulkomaita ja pääkaupunkiseutua myöden.

– Joillekin uusikaupunkilaisille sijaintimme kaupungin keskustan ulkopuolella on ongelma, mutta toisaalta vieraita käy Helsingistä, Sveitsistä ja Australiasta asti. Etäisyys on siis suhteellista, Anttila huomauttaa.

Kartanon karkuri valittiin vuoden 2015 parhaaksi hääpaikaksi. Se on ollut esillä myös Neljät häät -ohjelmassa.

– Navetassa kuvattiin tv-ohjelmaa heti ensimmäisenä kesänä vuonna 2009. Hävettää jälkikäteen katsoa niitä pätkiä, koska juhlatila oli aivan raakile. Silloin ei todellakaan puhuttu vielä mistään kristallikruunuista tai sisävessoista, Anttila paljastaa.

Vuosittaiset juhlamäärät vaihtelevat Kartanon karkurissa suuresti. Juhlatilaan varauksia on jo kesälle 2021 asti, mutta vielä tulevallekin kesälle on muutamia vapaita aikoja. Häiden määrä on kymmenessä vuodessa vähentynyt, mutta tilalle on tullut muita juhlia.

– Koko ajan on pidettävä sosiaalisen median kanavissa meteliä itsessään, ettei yritys unohdu. Kuulin esimerkiksi viime vuonna Turusta lähteneen juorun, että juhlatilani toiminta olisi loppumassa. Olin järkyttynyt ja itkin asiaa moneen kertaan. Ihmettelen, minkä takia toiset levittävät pahantahtoisia juoruja, jotka eivät edes ole totta, Anttila puuskahtaa.

Anttila on aloittanut Kartanon karkurin nimissä myös pitopalvelutoiminnan. Tosin se aiheuttaa paineita navettaan tehdyn keittiön laajentamiselle.

– Olen erikoistunut erikoisruokavalioihin. Teen kaiken gluteenittomana, mutta myös viljattomat ja maidottoman ruoat ja leivonnaiset onnistuvat. Erikoisruokavalioihinkin saa loihdittua oikeita herkkuja. En ole kokki koulutukseltani, vaan teen ruokaa sydämestäni. Koko sukuni suhtautuu intohimoisesti ruokaan, Anttila kertoo.

Navetan toisessa päässä on vielä 150 neliötä remontoimatonta tilaa. Anttila ei ole vielä päättänyt, että laajentaako hän keittiötä sinne vai tekisikö tilaan esimerkiksi nukkumapaikkoja.

Yrittäjien arjessa on ylä- ja alamäkiä. Silti Anttila ei kadu sitä, että hän jättäytyi aikoinaan päivätöistään pois ja rupesi kokoaikaiseksi yrittäjäksi.

– Vaikka juhlapaikkani ei ulkoa näytä ihmeelliseltä, niin ihmisten ensireaktio sisätiloista ja onnistuneet juhlat ovat paras palkinto, mitä voin kuvitella. Ihmisten kiitollisuudella jaksaa aina seuraaviin juhliin, hän kertoo.

Anttilan silmiin juhlatila ei tule koskaan valmiiksi. Hän poimii sisustustavaroita ja -ideoita jatkuvasti. Seuraavaksi hän haluaisi muuntaa tilan sisustusta hieman teollisempaan suuntaan.

– Ja haluaisin uusia juhla-astiaston, mutta uusi ja tyylikäs 160 hengen koko astiasto ei ole ihan pieni investointi, joten se saa vielä odottaa.

Anttila kuvailee itseään joustavaksi juhlayrittäjäksi. Tarvittaessa hän järjestää juhlat avaimet käteen -periaatteella. Silloin hän suunnittelee ja toteuttaa kaiken itse kutsukorteista ja koristeluista lähtien. Vaikka pieni yritys taipuu moneen toiveeseen, ihan kaikkeen Anttila ei ole silti suostunut.

– Eräisiin juhliin olisi haluttu tuliesitys. Pelastuslaitoksen väkeä kävi katsastamassa paikkaa ja he kielsivät sen. Olin tavallaan myös helpottunut, joten jatkossakin juhliin luodaan tunnelmaa takkatulen ja kynttilöiden avulla, Anttila paljastaa.

Hän pyörittää juhlia pääasiassa yksin. Suurimpiin tilaisuuksiin hän vuokraa työntekijän henkilöstöfirmasta ja saa avukseen toisen yrittäjän. Juhlatilojen lisäksi hän vuokraa pihapiirin ja merenrannan saunaa sekä järjestää tarvittaessa myös maalaisolympialaiset.

– Juhlapäivänä tulen töihin jo aamuviiden aikoihin. Työpäiväni saattaa loppua yli 24 tuntia myöhemmin, Anttila laskeskelee.

Navetan remontointiin tai juhlien järjestämiseen käytettyjä työtunteja Anttila ei enää laske. Yrittäjän filosofiana onkin se, että hän menee eteenpäin sisulla ja palavalla halulla.