Kirjaston peruskorjaus alkaa – vihdoinkin

0

Kirjaston peruskorjaus on taatusti iloinen uutinen sen henkilökunnalle, sillä sitä on odotettu kauan ja kärsivällisesti. Remontin tarpeellisuutta ei tarvitse enää erikseen perustella.

Rakennuksen vanhin osa on valmistunut vuonna 1854, ja siellä on toiminut aikoinaan koulu. 1950-luvulla sinne siirtyi kaupungin pääkirjasto.

Edellisestä laajemmasta korjauksesta alkaa olla pian neljäkymmentä vuotta eli tilojen päivitys 2020-luvulle on välttämätöntä.

Remontissa on tarkoitus saada rakenteelliset asiat, kuten ilmastointi ja putkistot, kuntoon. Myös irtaimistoa uudistetaan. Siirtyminen väistötiloihin on iso operaatio, ja se tehdään tulevan kevään aikana.

Korjaustöiden on suunniteltu alkavan kesällä. Väistötiloja kaupunki on hakenut keskustasta, mutta neuvottelut ovat vielä kesken.

Rauhanpuiston laidalla toimiva kirjasto on yksi maan vanhimpia kirjastokäytössä olevia rakennuksia.

Kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellénin mukaan rakennuksen historialliset piirteet säilytetään, ja sen erityislaatuisia yksityiskohtia voidaan korjauksen yhteydessä jopa korostaa (US 6.2.) Se on hieno ajatus niin historian kuin arkkitehtuurinkin näkökulmasta.

Kirjasto on nykyään paljon muutakin kuin kirjalainaamo. Satavuotiaasta kiinteistöstä ei saa Helsingin Oodin kaltaista modernia kirjastoa, eikä sellaista ole tänne suunniteltukaan.

Se on kaupunkilaisten olohuone. Siellä järjestettiin viime vuoden aikana muun muassa näyttelyjä, konsertteja, satuntunteja ja lukupiirejä. Siellä on esitetty nukketatteria, pelattu mysteeripeliä ja tällä viikolla vietettiin Harry Potter -tapahtumaa.

Myös rauhalliselle tilalle on tarvetta. Esimerkiksi opiskelijat kaipaavat paikkaa, jossa he voivat keskittyä lukemiseen. Ehkä tilaratkaisuillekin löytyy uusia ratkaisuja korjauksen yhteydessä, vaikka seiniä ei ole tarkoitus purkaa.