Kommentti: Korihailla kaksi tapaa säilyä Korisliigassa – katseet käännettävä myös divarin suuntaan

0

Korisliigakausi lähestyy huipennusta. Runkosarjan viimeinen neljännes ottaa pian ensimmäiset askeleensa ja panosta riittää niin kärjessä, keskivaiheilla kuin häntäpäässäkin. Haiparvelta vaaditaan suuria urotekoja jumbopaikalta nousemiseen, mutta sarjapaikka voi säilyä toisellakin tavalla.

Pohditaan nyt kuitenkin ensin sitä uljaampaa vaihtoehtoa. 12 peliä jäljellä ja niistä pitäisi kairata kolme voittoa enemmän kuin Lapua. Tai kaksikin riittää, jos viimeisessä keskinäisessä Korihait pystyy vieraskentällä teilaamaan Kobrat vähintään 18 pisteellä. Aikamoinen savotta siinä petokalalla on ja Lapuan napatessa esimerkiksi kolme voittoa viimeisistä peleistä, täytyy Korihaiden voittaa puolet matseista. No, ei spekuloida mahdollisuuksista sen enempää. Faktat on paperilla ja antaa ajan näyttää loput.

Sitten on olemassa vähemmän puhuttu kakkosvaihtoehto, johon Korihait ei voi pelillisesti vaikuttaa. Koripallossa ranking-järjestelmä menee seuraavalla tavalla. Liigapaikkaa tarjotaan I-divisoona A:n voittajalle. Jos tämä ei halua vastaanottaa paikkaa, seuraavaksi sitä tarjotaan Korisliigan viimeiseksi sijoittuneelle. Ja vasta sen jälkeen divarin kakkoselle.

Tämä hierarkia saattaa pelastaa petokalan. I-divisioona A:n piikkipaikalla porskuttaa HBA-Märsky. Ammattimaisesti johdettu kasvattajaseura, joka ei ole hävinnyt peliäkään runkosarjassa tällä kaudella. Helsinkiläisjoukkueen toimintatapa perustuu siihen, että ulkomaalaisvahvistuksia ei oteta ja lupaavat juniorit saavat oman temmellyskentän aina aamutreeneistä asti.

Moni näistä pelaajista suuntaa rapakon taakse opiskelemaan ja parhaisiin yliopistoihin ei pääse, mikäli on pelannut Korisliigaa. Syynä on ammattilaisuus. Divari tulkitaan amatöörisarjaksi ja siksi Märsky on pysynyt jo Lauri Markkasen siellä ollessa visusti divarissa. Ja näin voisi olettaa matkan jatkuvan, joukkue tuskin muuttaa strategiaansa eli liigapaikkaa ei tulla hakemaan.

Märskyn ainoa todellinen uhka on Loimaan Bisons, joka hakee paluuta isoihin kehiin. Bisonsin peliä rakentelee tuttu mies Matt Gibson ja loimaalaiset ovat neljällä tappiolla sarjan kakkosena. Hyvin todennäköisesti nämä joukkueet kohtaavat divarin finaaleissa. Jos Märsky pistää Bisonsin lihoiksi, tarjotaan liigapaikkaa ensin Korihaille. Jos taas Bisons onnistuu Märskyn lyömään paras viidestä-menetelmällä pelattavassa finaalisarjassa, silloin joukkue palaa takaisin liigakartalle.

Elämme siis mielenkiintoisia aikoja monella tapaa.

Juha Laine