Maaliskuu on nuorten uuden oleskelutilan kokeilukuukausi

0
Erkka Jäsperlä (vas.), Asta Engström ja Granger Simmons auttavat uusikaupunkilaisia nuoria luomaan oman oleskelutilansa keskustaan.

Uusikaupunkilaiset nuoret luovuttivat viime vuoden marraskuussa kaupungille adressin, jossa 166 allekirjoittanutta nuorta toivoi lisää oleskelupaikkoja kaupungille. Kaupunki heitti verkot vesille ja Uudenkaupungin kaupungin hyvinvointijohtaja Asta Engström vei nuorten viestiä viime vuonna nopeasti eteenpäin esimerkiksi kaupungin johtoryhmässä.

Nyt nuorille on löytymässä sopiva paikka ja Liljalaaksonkadulle Vanhan mestarin tiloihin on tarkoitus nuorten avustuksella suunnitella oleskelutila.

– Liljalaaksonkadun tilaa halutaan testata kokeiluluontoisesti niin, että nuoret ovat mukana suunnittelussa ja toteutuksessa, Uudenkaupungin kaupungin hyvinvointijohtaja Asta Engström kertoo.

Myös Uudenkaupungin yrittäjien puheenjohtaja Erkka Jäsperlä lähti mukaan ajamaan nuorten asiaa.

– Haluamme luoda nuorille matalan kynnyksen paikan uuden oleskelutilan testaamiseen. Liljalaaksonkadun tilassa on kaikkein helpoin kokeilla ideaa, koska lähes kaikki tarvittava on jo valmiina, Jäsperlä sanoo.

Nuorten aktiivisuus adressin keräämisessä halutaan palkita sillä, että he näkevät nopeasti kansalaisvaikuttamisen lopputuloksen.

– Nuorten omalla panoksella haluamme myös osallistaa heitä mukaan oleskelutilan ylläpitoon. Samalla nuoret saavat yrittäjyyskasvatusta. Kaikki on vielä suunnitteluvaiheessa, eikä kukaan tiedä lopputulosta, joten nuorilla on vielä aidosti vaikutusmahdollisuuksia, Engström lisää.

Tilaan on tarkoitus tulla ajanvietteeksi biljardi-, lauta- ja pelikonsolipelejä. Vielä ei ole päätetty esimerkiksi sitä, tuleeko tilaan pieni pääsymaksu vai korvataanko kuluja esimerkiksi kioskimyynnin avulla.

– Oleskelutilaa ei pidä tulkita siten, että se olisi kaupungin ylläpitämä nuorisotila, mutta kaupunki on taustajoukoissa tavalla tai toisella mukana. Oleskelutilaan tulee omat sääntönsä ja konseptinsa, mutta oleskelutila täydentää keskustan nuorisotilan toimintaa, Engström huomauttaa.

Vaikka nuorten uuden oleskelutilan suunnittelusta ei ole vielä isommin pidetty meteliä missään, on mukaan lupautunut jo ainakin viisi nuorta. He haluavat auttaa tilojen miettimisessä ja varustelussa. Tilaa ehostetaan helmikuun aikana ja tila olisi maaliskuun kokeiluluontoisesti auki perjantai- ja lauantai-iltaisin kello 18–24.

– Voimme nuorten antamasta palautteesta riippuen muuttaa aukioloaikoja. Mitään ei ole vielä lyöty lukkoon, Jäsperlä lisää.

Myös nuorten oleskelutilan nimi on vielä mietinnässä. Työnimenä on ollut Nuori mestari, mutta Naakan pesääkin on mietitty.

– Nuorilta toivotaan myös nimi-ideoita, Jäsperlä korostaa.

Tilaan toivotaan eri yhdistyksiä mukaan yhteistyöhön, koska toiminnan pyörittämiseen tarvitaan toisinaan esimerkiksi järjestyksenvalvojia. Alkuvaiheessa tilaan on tulossa myös ikärajat, mutta niiden mietintä on vielä kesken.

– Projektin johtoajatuksena on, että nuorille halutaan antaa myös vastuuta. Mallia toimintaan voisi hakea esimerkiksi Novidan oppilaskunnan pyörittämästä kahvilasta, Jäsperlä kertoo.

– Olemme myös valmiita hyväksymään sen, että idea ei välttämättä kanna ja toiminta voi epäonnistua. Sen jälkeen mietimme nuorten kanssa jotakin muuta, Engström lisää.

Simmons on lupautunut oleskelutilan isännäksi

Nuorisovaltuusto palkitsi viime vuonna kaupungissa asukasluotsina toimivan Granger Simmonsin Naakka-palkinnolla. Patsas annetaan vuosittain henkilölle tai taholle, joka on esimerkillisesti edistänyt nuorten toimintaa.

Nuorten parissa pidetty Simmons on nyt lupautunut nuorten oleskelutilan isännäksi. Hän ei lupaa olla paikalla ihan joka kerta, kun tila on auki, mutta hän haluaa auttaa luomaan yhteisöllisen tilan, jossa olisi nuorille monipuolista tekemistä. Luvassa on ainakin pelejä ja pienimuotoista kioskimyyntiä.

– On tärkeää, että nuorilla on positiivista ja yhteisöllistä tehtävää. Haluan rohkaista heitä osallistumaan yhteiseen toimintaan ja uskon, että työstä, jota olen tehnyt nuorten parissa ja ravintola-alalla, on tässä tapauksessa hyötyä, Simmons kertoo.

Hän haluaa olla mukana luomassa turvallista tilaa nuorille, jossa he voivat rentoutua, ystävystyä ja luoda kestäviä muistoja.

– Kehitän työkseni erilaisia konsepteja, joten minulla on uutta tilaa varten muutamia ideoita, joita haluaisin pallotella kaupungin nuorten kanssa. On jo aikakin, että nuoret saavat aktiivisen toimijan roolin ja oman äänensä, Simmons muotoilee.