Oppaiden ruusu tänä vuonna Automuseolle

0
Uudenkaupungin matkailuoppaiden Tuula-Riitta Karlin ja Annukka Markela-Välimäki (oik.) luovuttivat oppaiden ruusun tänä vuonna automuseolle. Ruusun ja kunniakirjan vastaanottivat museonjohtaja Ilkka Ruohonen (vas.) ja museon teknologiavastaava Aulis Santa.

Uudenkaupungin matkailuoppaat luovuttivat torstaina jo 22. kertaa oman opasruusunsa sellaiselle paikalliselle taholle, joka työllään ja toiminnallaan on tehnyt Uuttakaupunkia myönteisellä tavalla tunnetuksi. Tällä kertaa oppaiden ruusu ja kunniakirja luovutettiin Uudenkaupungin Automuseolle.

– Palkitsemisen perusteena on museon yli 35-vuotinen toiminta ja erityisesti myös se, että museo on jo pitkään ollut avoinna ympäri vuoden joka päivä. Museo tuo melkoisesti matkailijoita kaupunkiin myös matkailusesongin ulkopuolella. Automuseo on liki aina oppaiden reitin varrella, Uudenkaupungin matkailuoppaiden puheenjohtaja Tuula-Riitta Karlin kertoo.

Automuseon noin 130 autoa ovat esillä kolmessa näyttelyhallissa. Osa autoista on yksityisten keräilijöiden omistuksessa. Mukana on eri vuosikymmenten arkiautoja ja harvinaisuuksia.

– Näiden rinnalla esitellään myös suomalaisen autoteollisuuden keskeiset helmet, kuten aikanaan presidentti Urho Kekkoselle luovutettu Uudenkaupungin autotehtaan ensimmäinen Saab 96, Karlin kuvailee.

Karlin on iloinen siitä, että suomalaisten kotimaanmatkailu on lisääntynyt. Siksi onkin hienoa, että monien tarinoiden automuseo on päivittäin auki ympäri vuoden.
– Museo auttaa osaltaan pidentämään matkailukautta Uudessakaupungissa ja laajemminkin. Automuseo toimii merkittäviltä osin vapaaehtoisvoimin ja sen asiantuntevaa toimintaa arvostetaan erittäin laajasti, Karlin lisää.

Automuseon museonjohtaja Ilkka Ruohonen kiitteli Karlinia lämpimistä sanoista ja loi katsauksen museon historiaan.
– Museo avattiin ensimmäisen kerran vuonna 1984, sitten tuli 1990-luvun lama ja museo oli auki miten sattuu. Museon toiminta laitettiin tarjouskilpailun alle ja lopulta perustettiin museon kannatusyhdistys. Museo avattiin uudelleen vuonna 1997 ja on nykyään paremmassa kunnossa kuin koskaan, Ruohonen kuvaili.

Vuosina 1986–1989 museossa vieraili noin 14 000 kävijää vuodessa. Silloin iso osa kävijöistä oli autotehtaan vierailijaryhmiä. Tällä hetkellä museossa käy vuosittain runsaat 4 000 vierailijaa.
– Toivoisin, että kaupunkiin tuleville ryhmille ei yritetä näyttää kaikkea kerralla lyhyessä ajassa, vaan keskityttäisiin siihen, että ihmiset saataisiin kaupunkiin vierailulle myös uudestaan, Ruohonen toivoo.

Museon tyypillinen kävijä on ulkopaikkakuntalainen, työikäinen kesäturisti. Vaikka kyseessä on ehkä hieman miehiseksikin määriteltävä automuseo, niin halleissa riittää naisillekin katsottavaa.
– Paikasta on etukäteen arveltu, ettei täällä olisi naisille mitään, mutta oikeasti bussikuskien on vaikeampi saada naisväkeä poistumaan museosta kuin miesväkeä. Naiset viihtyvät museossa hyvin, koska täällä on estetiikantajuisillekin paljon katsottavaa, Ruohonen vinkkaa.