Paikalliseen terveyskeskukseen on tullut kyselyitä koronaviruksesta

0
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos eli THL on listannut koronaviruksen tyypilliset oireet.

Perjantai-iltapäivän tietojen mukaan Suomessa on tähän mennessä todettu kaksi laboratoriovarmistettua koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta. Yhteensä Suomessa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan testattu 90 koronavirusepäilyä.

Koronaviruksesta on tullut viime viikkojen aikana jonkin verran yhteydenottoja ja kyselyitä myös Uudenkaupungin terveyskeskukseen.
– Uudessakaupungissa ei kuitenkaan ole ollut sellaisia epäilyjä, jotka olisivat johtaneet eristyksessä tehtäviin tutkimuksiin ja hoitoihin, Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen tartuntataudeista vastaava lääkäri Antti Ahtiainen kertoo.

Jos uusikaupunkilainen on palannut koronavirusalueelta ja saanut tautiin sopivia oireita, on Ahtiaisen mukaan otettava yhteyttä terveyskeskuksen ajanvarausnumeroon tai päivystysaikana päivystyksen ajanvaraukseen.
– Terveyskeskukseen tai yhteispäivystykseen ei kuulu tulla paikalle todentamaan tautia, vaan on otettava puhelinyhteys. Tämän jälkeen arvioidaan jatkotutkimusten tarvetta. Terveydenhoitohenkilökunnalle tärkeitä tietoja ovat viimeisen 14 vuorokauden matkustustiedot sekä altistumisen mahdollisuus, Ahtiainen lisää.

Koronavirukseen ei Ahtiaisen mukaan ole toistaiseksi rokotetta tai lääkitystä. Tauti leviää pääasiassa pisaratartuntana ja pisarat voivat tarttua myös kosketuspinnoilta.
– Käsihygieniasta huolehtiminen on tärkeää. Käteen ei kuulu yskiä, vaan hihaan, kuten yleensäkin hengitystieinfektioissa, Ahtiainen korostaa.

Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita ja osa tartunnan saaneista voi saada myös keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa vain lieviä oireita. Taudin itämisaika on keskimäärin viisi päivää.
– Koronaviruksen oireet voivat muistuttaa tavanomaista flunssaa tai influenssaa. Oireisiin kuuluvat kuume ja hengitystieinfektio-oireet, Ahtiainen kertoo.

WHO:n mukaan tyypillisimmät koronavirustartunnan oireet ovat kuume, kuiva yskä ja väsymys.  Oireet ovat yleensä aluksi lieviä ja pahenevat vähitellen. Tauti voi olla myös oireeton.
– Koronavirustartunnan riskiä arvioitaessa painoarvoa on erityisesti altistumistiedoilla, eli liittyykö oireiden alkamiseen matkailua epidemia-alueella, tai onko potilas ollut lähikontaktissa koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen sairastuneeseen henkilöön, Ahtiainen lisää.

THL:n mukaan suu-nenäsuojuksen käyttöä suositellaan oireisille henkilöille, jotka joutuvat liikkumaan julkisilla paikoilla ja saattavat tartuttaa muita henkilöitä. Ei ole kuitenkaan näyttöä siitä, että suu-nenäsuojuksen laaja käyttö estäisi tartuntoja väestössä.

THL korostaa, että vaikka suojus estää suun ja nenän koskettelun ja suojaa pisaroilta, siitä on hyötyä vain, jos sitä käyttää oikein. Suojus on vaihdettava usein ja hävitettävä turvallisesti.

Fakta

Koronavirus lähti alkuvuoden aikana leviämään Kiinan Wuhanista.
Tällä hetkellä epidemia-alueeksi määritellään Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea sekä Italiasta Veneton, Lombardian ja Piemonten ja Emilia-Romagnan alueet.
Perjantai-iltapäivään mennessä tapauksia on todettu yhteensä noin 83 700.
Kuolonuhreja on yhteensä 2 860.
Euroopassa on todettu yhteensä noin 820 tapausta.
Lähde: THL