Paikallista historiaa teatterin näyttämöllä

0

Uudenkaupungin teatteri tekee tänään historiaa, kun ensi-illassa on kaupungin ja Suomen suurimmasta tehtaasta kertova Autotehdas-näytelmä.

Paikallisista aineksista on tehty teatteria täällä toki ennenkin. Vuonna 2013 teatterissa nähtiin Uudenkaupungin Sanomien tekstiviesteihin perustuva Tekstaripalsta-näytelmä. Siinä kuului kaupunkilaisten ääni, samoin kuin myös nyt Jari Luolamaan ohjaamassa uutuudessa.

Autotehdas-näytelmä sijoittuu paikalliseen tehdasmiljööseen, ja aiheensa lisäksi siitä tekee ainutlaatuisen paitsi tarina myös sen muoto: se on dokumenttinäytelmä. Rooleissa nähdään oikeita autonrakentajia ja käsikirjoitus on tehty todellisista tapahtumista.

Yli viisikymmentä vuotta kaupungissa vaikuttanut tehdas on tuonut kaupunkiin toimeentuloa ja elinvoimaa. Kaupunki olisi hyvin erilainen paikka ilman sitä.

Tehtaan tarina koskettaa tuhansia ihmisiä ja yhdistää sukupolvia. Se on suhdanteiden heilahteluista huolimatta edustanut pysyvyyttä, vaikka sen olemassaoloa ei ole koskaan otettu itsestään selvänä.

On hienoa, että kaupungissa on oma teatteri, joka uskaltaa ottaa ohjelmistoonsa niin monenlaisia näytelmiä kansainvälisistä musikaaleista paikalliseen draamaan. Siksi pienen teatterin ponnistukselle, kanta-esitykselle ja näytelmän tekijäryhmälle pitää jo etukäteen toivottaa onnea ja menestystä.

Teatterin yleisöstä iso osa tulee muualta kuin kotikaupungista. Toivottavasti myös paikalliset ja uudet katsojat löytävät tämän esityksen myötä tiensä kulttuurikeskus Crusellin katsomoon.

Teatterin tämän vuoden ohjelmistossa on toinenkin kantaesitys, joka pohjautuu paikalliseen tarinaan. Mannapuuroa ja mansikkaa -musikaali pohjautuu Neon 2:n musiikkiin ja sen ensi-ilta on vuorossa marraskuussa.