Sarametsän perheessä ei ole soittajista pulaa

0
Hanne soittaa viulua, Fiina ja Tilda soittavat pianoa, Liinu soittaa poikkihuilua.

Musiikki on todella lähellä uusikaupunkilaisen Sarametsän perheen sydäntä, sillä sisarukset Hanne , Fiina , Liinu ja Tilda harrastavat kaikki soittamista. 14-vuotias Hanne on soittanut viulua yhdeksän vuotta, 11-vuotias Fiina pianoa viisi vuotta, 9-vuotias Liinu poikkihuilua kolme ja puoli vuotta ja 6-vuotias Tilda pianoa puoli vuotta. Kaikki opiskelevat soittamista Vakka-Suomen musiikkiopistossa.

– Kerran viikossa on oman instrumentin harjoitukset, mutta sitten siihen kuuluu myös yhteismusisointi, ja kolme vanhinta on myös musiikin teoriassa, äiti Sonja Sarametsä kertoo.

Soittamista harjoitellaan myös kotona, vaikka neljän muusikon soittoharjoitukset saman katon alla vaativatkin välillä hieman sumplimista. Kaikki ovat kuitenkin sitä mieltä, että he jokainen hyötyvät toistensa soittoharrastuksesta. Kun on vaikeaa, muilta saa apua ja tukea.

– Fiina auttaa Tildaa. Mutta ei kukaan muu meistä osaa soittaa huilua, niin ei kukaan voi auttaa minua, Liinu kertoo.

– Paitsi Hanne osaa, Fiina korjaa.

Musiikki on vahvasti läsnä myös siskosten koulunkäynnissä.

– Kaikki ovat musiikkiluokalla, Tilda aloittaa ensi syksynä, äiti Sonja kertoo.

– Me ollaan kaikki sellaisessa puhallinkerhossa koulun kautta. Minä soitan huilua siellä, Fiina ja Liinu soittavat klarinettia, Hanne sanoo.

– Tilda soittaa suuta, Sonja-äiti naurahtaa.

Myös julkisia esiintymisiä on ollut.

– Minulla oli viimeksi eilen, Hanne kertoo, viitaten Laitilassa Kustaa Hiekan lukutuvalla järjestettyyn Violins & Valentines -konserttiin.

Liinu kertoo olleensa viime kesänä viikon kestäneellä musiikkileirillä. Voisi kuvitella, että viikon jälkeen soittaminen jo kyllästyttäisi, mutta Sarametsät kertovat asian olevan itseasiassa päinvastoin.

– Olin 2018 Amerikassa leirillä, niin sieltä tuli tosi paljon motivaatiota soittamiseen, Hanne kertoo.

Jokaisella Sarametsän siskoista on kuitenkin ollut sellaisiakin hetkiä, jolloin motivaatio on ollut kadoksissa. Näistä hetkistä on kuitenkin aina päästy eteenpäin.

– Hannella oli syksyllä 2016 sellainen, että nyt loppuu, mutta kyllä se siitä sitten kaveriperheen kannustuksella lähti taas, äiti Sonja kertoo.

Musiikin harrastaminen tuo Sarametsille monenlaista iloa. Ennen kaikkea kyse on onnistumisen kokemuksista.

– Soittamisessa on kivaa se, kun oppii soittamaan jonkun vaikean biisin. Kun olin soittotunnilla, enkä osannut yhtä juttua, olin ensin, että en osaa tätä ikinä, mutta sitten opin sen alle viidessä minuutissa, Liinu ihmettelee.

– Jokaisessa biisissä on oma juttunsa. On tyyliin yksi tai kaksi juttua, minkä osaa, mutta sitten esimerkiksi biisi jonka esitin eilen, siinä oli yhtäkkiä kymmenen eri asiaa, mitä olen oppinut. Se oli sen takia tosi kiva ja vaativa biisi. Siitä tulee hyvä mieli, kun onnistuu jossain vaikeammassa kappaleessa, Hanne kertoo.

Tärkeää on myös musiikin ihmisiä yhteentuova vaikutus.

– Ja sitten on kiva soittaa kavereitten kanssa. Musiikin kautta saa tosi paljon uusia kavereita, Hanne jatkaa. Liinu ja Fiina lisäävät, että myös leireille ja matkustamaan pääsy on kivaa, konserteista puhumattakaan.

Musiikkiharrastuksesta on ollut hyötyä myös koulussa.

– Aloitin opiskelemaan musiikin teoriaa joskus kuusivuotiaana, ja siitä on ollut tosi suuri etu koulussa, kun käydään läpi samoja asioita, eikä minun tarvitse enää opetella niitä ja voin auttaa muita oppimaan, Hanne pohtii. Fiina kertoo olevansa samoilla linjoilla.

Mahdollisen tulevan musiikkiuran suhteen siskokset eivät ole lyöneet vielä suunnitelmiaan lukkoon. Fiina kertoo harrastavansa myös koripalloa, Liinu taas haaveilee perustavansa kavereidensa kanssa bändin.

– Itseasiassa me olemme tehneet jo pari laulua, hän paljastaa.

Hanne kertoo, ettei aio ruveta ainakaan musiikinopettajaksi, mutta muuten musiikki on vahvasti mukana hänen tulevaisuudensuunnitelmissaan.

– Tiedän, että tulen tekemään isona jotain musiikin parissa.

Toimittaja: Ossi Nyström