Tee tuottaa mielihyvää

0

Tee on ihmeellinen juoma. Jos olet onneton ja yksin – juo teetä. Jos olet stressattu – juo teetä. Ryppyjä rakkaudessa? Siihenkin auttaa tee. Britit eivät turhaan hoe, että ”have a nice cup of tea”, kun jokin asia pielessä. Mitä enemmän juot teetä, sitä paremmalle tuulelle tulet.

Teen salaisuus on L-teaniini, aminohappo, joka tuottaa aivoissa alfa-aaltoja. Niitä syntyy, kun olet onnellinen, urheilet, maalailet, rakastelet, shoppailet tai näet kauniita unia. Itävaltalainen psykiatri löysi alfa-aallot vuonna 1908. L-teaniini auttaa myös keskittymistä, siksi se on opiskelijoiden ja shakinpelaajien juoma.

Ihminen hörppää aamulla kahvinsa odottaen piristävää ”potkua”. Teestä ei saa ”potkua”, vaan virkistys nousee loivemmin ja kestää pidempään, koska L-teaniini hidastaa kofeiinin imeytymistä. Jos olet ”sekakäyttäjä”, niin juo vuorotellen kahvia ja teetä, silloin pysyt virkkuna koko päivän ilman sivuvaikutuksia.

Jos pitää työskennellä pitkään tai ajaa yhtä soittoa Lappiin, niin varaa termariin teetä ja siemaile tasaiseen tahtiin. Kiinalaiset taksit pitävät jalkatilassaan muovikanisteria täynnä vihreää teetä. Laadukas vihreä tai valkoinen tee maistuu kylmänäkin. Väri ei kerro kofeiinin määrästä, esimerkiksi melkein värittömällä valkoisella teellä on vahva, aivoja stimuloiva vaikutus.

Ihmiset kutsuvat teeksi kaikenlaisia nesteitä, mutta oikea tee saadaan vain teepensaista. Muut ovat haudukkeita kuten suosittu rooibos, kofeiiniton terveysjuoma, täynnä antioksidantteja ja muuta hyvää. Sen sijaan Argentiinan kansallisjuomassa Yerba Matessa on mieletön määrä ”kofista” ja se on siksi trendikäs biletysjuoma.

Teen kofeiinitaso vaihtelee laadun ja käsittelyn mukaan. Mustassa brittiteessä on paljon ”kofista”, oolong-laaduissa vähemmän. Japanilaiset vihreät teet ovat hyviä piristeitä, niistä jauhemainen matcha on niin virkistävä, että sopii energiajuomaksi.

Teen lehtiä tai pussia ei pidä lilluttaa kannussa. Vain musta tee sietää kiehuvaa vettä, muille noin 80 astetta. Kolme minuuttia on hyvä haudutusaika ja sen jälkeen lehdet tai pussi on poistettava. Eikä teepussiakaan pidä liikoja liotella, sehän on pikateetä.

Teen jumalat ja ystävät suuttuvat, jos teevesi maistuu kahville. Teevedelle ja kahville pitää olla omat termarinsa.

Tänään on (6.2.) Tean nimipäivä, jolloin vietetään valtakunnallista Teen päivää. Koko viikon on monissa teekaupoissa erikoistarjouksia ja maistajaisia ja Uudessakaupungissakin saa Kello viiden teetä. Iloista Teen päivää kaikille!

Pirkko Arstila

eläkkeellä oleva

toimittaja