Uudessakaupungissa abit juhlivat pitkään kansallispuvuissa

0
Penkkaririemua Uudenkaupungin lukiossa helmikuussa 1982. Abit ovat pukeutuneet kansallispukuihin ja opettajat ovat joutuneet kilpasille.

Tämän viikon torstaina Uudenkaupungin lukion abiturientit, kuten kaikki muutkin abit, viettävät penkinpainajaisia eli penkkareita. Karnevaalihenkisen juhlan myötä nuoret jättävät jäähyväiset säännölliselle koulutyölle. Penkkareihin on jo vuosikymmeniä kuulunut erityinen pukeutuminen. Ilmeisesti kansallispukuun pukeutuminen oli tapana eri puolilla Suomea, mutta Uudessakaupungissa tämä tapa säilyi poikkeuksellisen pitkään, 1990-luvun alkuun asti.

– Abiturientit eivät ainakaan Uudessakaupungissa pukeutuneet kansallispukuihin vielä 1930-luvulla. Tämä johtunee siitä, että kansallispuvut olivat tuolloin melko harvinaisia, mutta muuten juhlava pukeutuminen kuului jo asiaan. Ilmeisesti kansallispukuja on käytetty Uudessakaupungissa penkkariasuina 1950-luvulta lähtien ja tapa eli täällä todella pitkään, kertoi Uudenkaupungin museon museonjohtaja Mari Jalava.

– Kansallispukuihin pukeutuminen tuli niin tärkeäksi osaksi penkkareita, ettei sitä vielä 1980-luvullakaan kyseenalaistettu, Jalava muisteli.

Puvut olivat joko itse tehtyjä tai lainattuja. Ugin Karjalaisseura lainasi tytöille pukuja ja pojille liivejä. Myös Jokisivun tanhuryhmältä saatiin asuja lainaan.

– Parhaimmillaan pukuja lainattiin tanhuryhmiltä aina Pohjanmaata myöten. Päivästä tuli pukujen ansiosta arvokas ja juhlava, ja pukujen pitäminen rauhoitti ehkä hieman ”riehumista”, kuvaili Jalava.

Kansallispukuperinne katkesi Uudessakaupungissakin siis 1990-luvun alussa, Ehkä syynä oli se, että muualla abit olivat jo pitkään pukeutuneen penkkaripäivänä erilaisiin naamiaisasuihin ja päivään oli näin mahdollista valita joku teema. Toisaalta myös kansallispukujen hankkiminen alkoi käydä työlääksi.

Tämän päivän penkkariasuja pääsee näkemään vilahdukselta kun abit tulevat perinteiselle penkkariajelulle Uudenkaupungin keskustaan ylihuomenna torstaina 6.2. klo 14.00.