Välskärintien keltainen talo asuinkäyttöön huhtikuussa

0
Välskärintien keltainen talo eli vanha sairaanhoitajien asuntola. Arkistokuva.

Välskärintiellä sijaitsevaan keltaiseen kivitaloon on valmistumassa huhtikuun loppuun mennessä 42 asuntoa. Mörnen lähellä oleva rakennus on kolmikerroksinen ja sen siipirakennuksessa toimi aikoinaan sairaalan juhlasali. Rakennus on vanha sairaanhoitajien asuntola, jonka suomalaisvirolainen Uusikaupunki Sport City Oy osti Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä vuonna 2018.

– Rakennuksene on tulossa 30 yksiötä, muutama kaksio sekä entisen juhlasalin tiloihin viisi noin 100 neliön asuntoa. ISommat asunnot ovat 3–4 huoneen ja keittiön kokonaisuuksia. Juhlasalin alakerrassa oli ennen 75 neliön liiketila ja kaksi noin 70 neliön asuntoa ja niin on jatkossakin. Kahden talon välissä olevaan välitilaan tulee yksi asunto, Uusikaupunki Sport City Oy:n hallituksen puheenjohtaja, uusikaupunkilaissyntyinen Timo Kaitanen kertoo.

Kaitasen mukaan talo on rakennettu käytännössä liki kokonaan sisältä uudestaan.

– Teimme ensin asbestipurut ja muutimme huonejärjestyksiä. Sen jälkeen uusimme väliseinät ja pinnat, Kaitanen summaa.

Taloon on tehty vesi-, viemäri- ja sähkötyöt sekä ilmanvaihto ja taloautomaatio alusta alkaen. Myös taloon liittyvä teletekniikka on suunniteltu tulevaisuuden käyttäjiä ajatellen.

– Juhlasalin julkisivu itään päin ja keltaisen rakennuksen pääsisäänkäynti ovat kaupungin kaavalla suojelemia. Ne on pidettävä samannäköisinä kuin ennenkin. Tosin ikkunat saimme vaihtaa uusiin ja energiatehokkaampiin, Kaitanen kertoo.

Kaikki Välskärintien talot lasketaan tällä hetkellä samalla tontilla sijaitsevaksi yhdeksi kiinteistöksi, joten Kaitanen odottelee sitä, että kaupunki saisi alueen kaavan valmiiksi. Sen jälkeen keltaisesta talosta muodostetaan oma asunto-osakeyhtiö.

– Siinä vaiheessa teemme myös päätöksiä, että menevätkö kaikki asunnot vuokrattavaksi vai myymmekö osan. On myös mahdollista, että juhlasalista tehdään oma yhtiö ja vanhasta asuntolaosasta oma yhtiönsä. Käytännössä silloin isommat asunnot myytäisiin ja pienemmät annettaisiin vuokralle, Kaitanen selventää.

Kaupunki on tekemässä myös Välskärintien uutta liikennesuunnitelmaa, joten jossain vaiheessa alueen pääväylä siirtyy toiseen paikkaan.

Sairaanhoitopiiri ei ole julkistanut keltaisen rakennuksen myyntihintaa, eikä Kaitanen ole sitä halukas kertomaan, mutta hän toteaa, että myyntihintaa oleellisempaa on rakennuksen kunnostuskustannukset.

– Olemme joutuneet kunnostusvaiheessa laittamaan kättä taskuun ja todella syvälle. Puhutaan miljoonainvestoinneista, koska rakennus oli äärimmäisen huonossa kunnossa. Talotekniikka oli täysin käyttökelvotonta, Kaitanen kuvailee.

Uusikaupunki Sport Cityn alkuperäinen suunnitelma oli, että kaupunkiin rakennettaisiin ulkomaisille juonioriurheilijoille sopivaa majoitusta.

– Kaupungilla olisi ollut jäätä ja urheilupaikkoja tarjolla, mutta ei majoitustiloja tarpeeksi. Ajatusta ei ole vieläkään kuopattu, mutta autotehtaan kasvun takia pitkäaikaisten asumistilojen tarve tuli ajankohtaisemmaksi, Kaitanen lisää.

Välskärintien vihreä rakennus muuttovalmiiksi ennen joulua

Välskärintiellä sijaitseva kaksikerroksinen vihreä rakennus on vuokrattu Uudenkaupungin kaupungin terveyspalveluiden käyttöön seuraavan kymmenen vuoden ajaksi. Kiinteistössä on tehty purkutöitä viime vuodesta lähtien ja nyt näyttäisi siltä, että tilat ovat muuttovalmiit vielä tämän vuoden aikana. Tämänkin Mörnen vieressä sijaitsevan kiinteistön omistaa vuonna 2018 perustettu Uusikaupunki Sport City Oy.

– Tiloissa on tehty asbestikartoitus ja siihen liittyvät purkutyöt. Olemme myös vaihtaneet ikkunoita uusiin, koska ne ovat energiataloudellisempia. Vihreän talon koko saneeraussuunnittelu valmistui keskiviikkona ja urakkapyynnöt lähtivät loppuviikon aikana. Projekti käynnistyy isommin heti, kun urakoitsijat on valittu, Uusikaupunki Sport City Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Kaitanen kertoo.

Tiloihin muuttaa kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden vanhuspalveluiden Kuunari, kotouttamisyksikkö ja hammashuolto. Sairaanhoitopiiriltä ostettu rakennus on toiminut alun perin psykiatrisessa potilaskäytössä, mutta tällä vuosituhannella siinä on ollut toimistotiloja.

– Tiloissa ei tehdä juurikaan väliseinäjärjestelyitä tai muita purkutöitä. Lisäämme vessatiloja ja vesipisteistä tulee huonekohtaisia. Myös viemäri- ja vesijohtotöitä teemme paljon, Kaitanen kuvailee.

Vihreään taloon tehdään täydellinen ilmanvaihtoremontti ja sprinklausjärjestelmä, jotta se täyttää sairaalavaatimukset. Kaitasen mukaan työt valmistuvat tarvittaessa nopeastikin, mutta aikataulu on kiinni kaupungin suunnitelmista.

– Jos pääsemme kaupungin kanssa yhteisymmärrykseen sopimusteknisesti kaikista yksityiskohdista, saattaisi uusien tilojen käyttöönotto onnistua jo esimerkiksi syksyllä, Kaitanen lisää.

Janhuanniemelle tuodaan pieniä paritaloja

Janhuanniemen alueelle jo vuosikymmeniä suunnitelmissa ollut puutalomiljöö etenee jälleen. Taustalla on Timo Kaitanen yhtiökumppaneineen, mutta tällä ketaa Venturasport Oy -nimisen yrityksen kautta. Vuonna 2017 perustettu Venturasport rakennuttaa Pilssitien varteen kolmeen kortteliin kymmenen pientä paritaloa, joista kaksi ensimmäistä ovat jo valmiina paikoillaan.

– Kaikkien talojen perustukset on tehty valmiiksi. Jokaiseen paritaloon tulee kaksi pientä asuntoa, Kaitanen kertoo.

Kuljetusvalmiit talot on tehty virolaisessa Easy home -talotehtaassa, jonka omistajiin Kaitanen kumppaneineen kuuluu.

– Valmiina paikalle tulleiden talojen viimeistelyvaihe on edessä vielä ennen kesää. Silloin otamme talon seinien suojana olevat muovit pois sekä teemme terassit ja raput talojen ympärille. Samalla valmistuu pihan asvaltointi ja laatoitus, Kaitanen selventää.

Pilssitien paritalot ovat Kaitasen mukaan todennäköisesti sekä vuokra- että myyntikohteita.

– Teemme lopulliset päätökset kesään mennessä, Kaitanen lisää.

Venturasportin alueelle tuomat paritalot ovat jatkumoa jo alueella oleville omakotitaloille. Janhuanniemen alueella on jo asunto-osakeyhtiö Janhuan Helmeen kuuluvia omakotitaloja sekä rakennusliike Hartelan taloyhtiö Kastellin elementeistä rakennuttamia kaksikerroksisia omakotitaloja. Uusikaupunki on suunnitellut, että Janhuanniemen alueesta tulee 350–400 asukkaan puutalokaupunginosa.