21.3.1976: Aurinkoinen sää suosi Maalispilkkiä

0
Uudenkaupungin Sanomat 21.3. 1976

Uudenkaupungin Sanomat tiistaina 21. maaliskuuta 1976:

Kirpeästä aamupakkasesta sukeutui mitä ihanin kevätpäivä, joka loi oikeat puitteet sunnuntaina järjestetylle ensimmäiselle Maalispilkille.

Perheitä läheltä ja kaukaa oli saapunut osallistumaan Maalispilkin erilaisiin kisoihin ja ennenkaikkea pistelemään poskeensa kuumia makkaroita ja hernekeittoa. Nämä herkut loppuivatkin kesken, mutta ensi maaliskuuksi Lions Ladyt lupasivat suorittaa huomattavasti suuremmat hankinnat.

Tarkasti ajallaan ampui vs. kaupunginjohtaja Matti Jalava Lähtölaukauksen pilkkijöiden joukolle, joka suunnisti kohti Pähkinäistä.

Lapsista oli mukavaa ajella lumikelkan perään laitetussa pulkassa ja laskea kilpaa mäkeä.

Pilkkijöiden pääpalkinnojn radionauhurin, voitti Simo Saarela suurimmalla kalansaalilla, 1 545 gr. Onnetar suosi häntä myös arvonnassa, mistä Saarela sai jääkairan.

Hiuskähertimen sai arvonnassa Sirkka Marjunen ja villapaidan Pekka Koskelin.

Maalispilkin järjestäjät, Lions Clun Uusikaupunki/ Männäinen jäsenet kokivat tämän ensimmäisen kevättalvisen perhetapahtuman onnistuneen niin hyvin, että tapahtumasta muodostetaan perinteellinen. Tämänkertaisen pilkin tuotto luovutetaan kaupunkiin perustettavan lasten leikkipuiston rakennusrahastoon.

Lions Club Uusikaupunki/ Männäinen järjesti Maalispilkin ensimmäisen kerran siis vuonna 1976. Maalispilkistä kasvoi todella suosittu koko kansan tapahtuma, erityisesti 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa. Pilkkijöitäkin oli parhaimmillaan paikalla parisataa ja myös kisan palkinnot olivat sen mukaiset. Useana vuonna suurimman saaliin nypytellyt vei kotiinsa tuliterän perämoottorin.

Lapsille Maalispillki tarjosi kaikkea hauskaa kuten pulkkakisaa, rekiajelua ja lumiveistoskilpailua. Suurta huvia tarjosi myös aikuisten potkukelkkaviesti, missä työporukat kisasivat paremmuudesta kuka enemmän ja kuka vähemmän tosissaan.

Kevään aikaistuminen johti kuitenkin siihen että talvitapahtuman järjestäminen maaliskuussa ei enää onnistunut ja niinpä Lions Club keksi korvaavaksi tapahtumaksi helmikuussa järjestetyn Talvikin. Samalla tapahtuman pitopaikka siirtyi jäähallin, uimahallin ja kuntoputken väliselle alueelle.