Crusell-viikolla juhlitaan myös Beethovenia

0
Crusell-viikon päätöskonsertissa Uudessa kirkossa esiintyy Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri.

Tänä kesänä Crusell-viikolla juhlitaan Bernard Henrik Crusellin rinnalla myös mestarisäveltäjä Ludwig van Beethovenia , jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 250 vuotta. Ja viikolla kuullaan peräti kolmessa konsertissa uusikaupunkilaista Anna Erikssonia.

Viikko järjestetään nyt 39. kerran. Huippumuusikoiden esittämää musiikkia kuullaan Uudessakaupungissa 25.7.–1.8. ja ohjelman pääpaino on korkealaatuisessa kamarimusiikissa.

Säveltäjä Ludwig van Beethovenin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 250 vuotta ja hänen musiikkia kuullaan runsaasti Crusell-viikolla.

– Ensi kesänä juhlimme Beethovenia. Viikon ohjelmassa kuulemme Beethovenin hienoimpia kamarimusiikkiteoksia myös vanhoilla soittimilla esitettyinä, kertoo Crusell-viikon taiteellinen johtaja Tuulia Ylönen.

Ohjelmistossa on vahvasti festivaalin nimikkosäveltäjän Bernard Henrik Crusellin musiikkia. Crusellille on pyhitetty kokonainen konsertti, jossa Crusell-asiantuntija Janne Palkisto syventää juonnoissaan periodisoittimin esitettyä musiikkia.

Festivaalin avajaispuhalluksen suorittaa torilla lauantaina 25.7. Retuperän WBK. Ja avajaisillan risteilykonsertissa M/S Kertulla klarinetistit Klaara Vasara ja Julia Rima esittävät mm. Crusellin musiikkia Uudenkaupungin kauniissa saaristossa.

Beethovenin ja Crusellin lisäksi muita tuttuja säveltäjiä festivaalin ohjelmistossa ovat mm. Johannes Brahms, Igor Stravinsky ja Béla Bartók . Festivaalin harvemmin kuultuja säveltäjänimiä puolestaan ovat York Bowen, Amy Beach ja Anna Amalia von Brunswick-Wolfenbüttel .

Uudenkaupungin Uuden kirkon suuressa päätöskonsertissa perjantaina 31.7. esiintyy Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri yhdessä Crusell-viikon solistien kanssa.

Viikolla esiintyvät muusikot ovat kaikki kansainvälisiä klassisen musiikin huippuja. Osa heistä opettaa myös Crusell-viikon puupuhaltimien mestarikursseilla.

Kamarimusiikki-annin lisäksi viikolla on luvassa laaja kattaus kevyttä musiikkia. Anna Eriksson esittää kotikaupunkinsa festivaalilla uransa tunnetuimpia kappaleita ja voimakkaita tulkintoja maailman klassikoista. Hänen ”Jos mulla olisi sydän” -konsertteja järjestetään suuren kysynnän vuoksi Crusell-viikolla peräti kolme kertaa.

Partynight-konsertissa on tiedossa svengaavaa tanssimusiikkia. Siinä esiintyvät Linnan juhlista tuttu Kaartin Combo ja solistina on vahvasta äänestään tunnettu Jepa Lambert .

Vallinmäen perinteisen Lyhtyjen Yö -puistokonsertin pääesiintyjänä kuullaan maan kenties menestyneintä bluegrass-yhtyettä Jussi Syren & The Groundbreakersia.

Klassisen ja populaarimusiikin rajalla kulkee koko festivaalin päättävä Haavekuvia-konsertti, jonka tähtenä esiintyy baritoni Aarne Pelkonen . Konsertissa Pelkosen kanssa esiintyvät eturivin muusikot Marzi Nyman, Jukka Perko, Eriikka Maalismaa ja Jani Pensola .

Koronasta huolimatta viikon suunnittelu jatkuu normaalisti

Koronavirus aiheuttaa myös pulmia Crusell-viikon järjestämiseen, vaikka viikko on vasta kesällä, sillä viruksen uhan laajuutta ja kestoa ei pystytä vielä ennustamaan.

– Toistaiseksi niin Crusell-viikon kuin muidenkin Suomen kesäfestivaalien suunnittelu jatkuu normaalisti, sanoo Crusell-viikon toiminnanjohtaja Petri Hatakka.

– Seuraamme tiiviisti niin AVI:n kuin THL:kin määräyksiä ja ohjeita. Saamme lisäksi festivaalien kattojärjestön kautta ajantasaista tietoa juuri festivaaleihin liittyen.

Yleisötilaisuuksien järjestämiskiellon lisäksi myös matkustusrajoitukset aiheuttavat ongelmia kansainvälisen Crusell-viikon järjestämiselle.

– Mikäli tilanne pitkittyy ja matkustusrajoitukset jatkuvat vielä kesällä, tulee tämä vaikuttamaan suuresti ulkomaisten taiteilijoiden ja kurssilaisten saapumiseen kaupunkiin. Nyt elämme kuitenkin päivä kerrallaan, ja toivomme kaikkien kannalta, että tilanne normalisoituu niin nopeasti kuin mahdollista, toteaa Hatakka

Mestarikurssilaiset esiintyvät Päivän puhalluksissa

Mestarikurssit jatkavat viikon perinnettä puupuhallinopetuksessa. Suositut kurssit on suunnattu instrumenttien aktiivioppilaille.

Mestarikurssien opettajina ovat tänä vuonna Yehuda Gilad ja Asko Heiskanen (klarinetti), Olivier Stankiewicz ja Takuya Takashima (oboe), Jaakko Luoma (fagotti) ja Silvia Careddu (huilu).

Kurssilaiset esiintyvät Päivän puhalluksissa Uudenkaupungin torilla ja neljässä konsertissa seurakuntakeskuksessa. Kurssien opettajat taas esintyvät useassa konsertissa viikon kuluessa.

Torilla on jälleen viikon ajan Crusell-naisten kahvila ja siellä on myynnissä kahvia, leivonnaisia sekä Crusell-tuotteita. Kahvilan tuotot käytetään viikon toiminnan tukemiseen.

Crusell-viikon konserttien pääsyliput ovat maanantaista 23.3. alkaen Lippu.fi:n toimipaikoissa kautta maan ja Kirjakauppa Infossa Uudessakaupungissa.