Tauti on rantautunut myös Vakka-Suomeen: Laitilassa vahvistettiin tors-tai-iltana kolme tartuntaa.
On vain ajan kysymys, milloin tartuntoja todetaan myös Uudessakaupungissa ja muissa Vakka-Suomen kunnissa.
Tilanne elää koko ajan, ja sen rajuus on yllättänyt monet. Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos ei ole turhaan korostanut, että taudin etenemiseen voi jokainen vaikuttaa.
Etätyömahdollisuudet, kokoontumisten rajoitukset ja vierailukiellot vanhusten hoivalaitoksiin kannattaa ottaa tosissaan. Monet harrastusryhmät ovat jo osoittaneet vastuullisuutta perumalla tapahtumia ja harjoituksia.
Kiinassa tauti on jo vähitellen väistymässä, mutta meillä pahin on vasta edessä.
Eilen tuli kuluneeksi tasan 80 vuotta talvisodan päättymisestä. Pieni Suomi onnistui kukistamaan ison vihollisen ja sotaa seurattiin laajalti myös kansainvälisessä lehdistössä.
Huojennuksen ja helpotuksen keskellä vallitsi suuri suru: sota vei yli 27 000 suomalaisen hengen. Uusikaupunkilaisia sotilaita kaatui talvisodan (30.11.1940 – 13.3.1940) aikana 19.
Menetykset olivat isoja, mutta henkinen perintö elää: vaikeistakin asioista selvitään ja jokaisen pitää kantaa oma vastuunsa myös tämän uuden kriisin keskellä.
Presidentti Sauli Niinistö kiteytti osuvasti Ylen haastattelussa perjantaina: ”ottakaa fyysistä läheisyyttä ja henkistä läheisyyttä toisiinne”.
Talvisodassa – kotona ja rintamalla – ei tuijotettu omaa napaa, vaan ajateltiin muita ja tehtiin asioita yhteiseksi hyväksi. Tätä asennetta tarvitaan myös nyt.
Pandemia on tosiasia, mutta paniikki ei sitä paranna. Mitä useampi noudattaa viranomaisten ohjeita, sitä nopeammin tauti saadaan selätettyä.