Hangonsaaren penkereen levennystyöt käynnissä

0
Hangontiellä on seuraavan parin kuukauden ajan normaalia enemmän raskasta liikennettä, koska alueella tehdään louhinta- ja räjäytystöitä.

Tällä viikolla käynnistyivät Hangonsaaren penkereen levennystyöt. Työt liittyvät Turku–Uusikaupunki-radan sähköistykseen ja samalla Yaralle vievän junaradan Hangonsaaren puoleiseen päähän rakennetaan ohitusraide.

– Louhinta alkoi tiistaina ja työssä menee muutama kuukausi. Meluilmoituksen mukaisesti meillä on lupa tehdä töitä kesäkuun alkuun saakka, urakkatyötä hoitavan Sundström Oy:n työnjohtaja Ronny Östman kertoo.

Louhintaa tehdään maanantaista perjantaihin kello 7–21. Räjäytystöitä saa meluilmoituksen mukaan tehdä paikalla arkisin kello 8–18. Paikalla on melupäästöjä aiheuttava porauskalusto, 4–6 kaivinkonetta ja 4–5 maansiirtoajoneuvoa.

– Paikalla on kymmenkunta työmiestä. Yaran Hangonsaareen vievällä Hangontiellä kannattaa välttää turhaa ajelua ja liikenne pysäytetään välillä louhinnan ajaksi. Junarata on louhintatöiden ajan normaalisti käytössä, koska louhintatyötä tehdään junavuorojen välissä. Myös moottoriveneliikenteen silta-aukko pysyy normaalisti käytössä, Östman lisää.

Pengertä levennetään kolmessa kohdassa Kouklaisten saaren ja Morseimenkarin kohdalla. Täytettävän alueen pituus on noin 360 metriä ja leveys 8–20 metriä.

– Yaran tehdasalueelta löytyy jo valmista louhetta, mutta myös Kouklaisista ja Morseimenkarista louhitaan noin 6 000 kuutiometriä. Teorian tasolla tarvitsemme todennäköisesti eri paikoista yhteensä noin 25 000 kuutiometriä louhetta, Östman kuvailee.

Junaradan pengertä leventämällä saadaan uudelle ohitusraiteelle tilaa. Ohitusraide mahdollistaa aikaisempaa suuremman kuljetusliikenteen Yaralle ja siten tehtaan kapasiteetin nostamisen. Alueelta puretaan samalla kaksi tasoristeystä ja sinne rakennetaan uusi tieyhteys, joka toimii myös huoltotienä.

– Uuden penkereen alla on pehmeätä maata, joten teemme urakassa vähän suunniteltua korkeamman penkereen, joka saa painua vähintään vuoden ajan, Östman kertoo.

Lopullinen penger ja raiteet rakennetaan kesällä 2021, jonka jälkeen alueella tehdään maisemointi- ja viimeistelytöitä. Näiden urakoitsijat ovat vielä kilpailuttamatta.