Infektiovastaanotto kaupunkiin – osaan sote-yksiköistä vierailukielto

0
Hyvällä käsihygienialla voi estää tartuntoja.

Uudenkaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden yksiköihin asetettiin perjantaina vierailukielto, jotta koronatartunnoilta vältyttäisiin. Vierailukielto koskee vuodeosastoja, vanhainkoteja, tehostetun palveluasumisen yksiköitä ja Merililjakotia. Joissakin yksiköissä myös uusien asukkaiden ottaminen on keskeytetty. Myös Sakunkulma ja Pajala suljetaan toistaiseksi.

– Ensi viikolla terveyskeskuksen neuvolasiipeen avataan terveyskeskuksen infektiovastaanotto, jonne varataan aika normaalikäytännön mukaisesti puhelimitse terveyskeskuksen ajanvarausautomaattiin soittamalla, Uudenkaupungin terveyskeskuksen yhteistoiminta-alueen tartuntataudeista vastaava lääkäri Antti Ahtiainen kertoo.

Kulkureitti neuvolan tiloihin tehtävälle infektiopoliklinikalle merkitään erikseen, eikä infektiovastaanotolle saa kulkea terveyskeskuksen muiden tilojen läpi.

– Hyväkuntoisten flunssapotilaiden tulisi sairastaa tautinsa kotona. Työnantajien tulisi hyväksyä työntekijöiden omailmoitukset poissaoloista, jotta terveyskeskusten infektiovastaanotto ei kuormitu sairauslomatodistusten kirjoittamisen vuoksi, Ahtiainen korostaa.

Samalla Ahtiainen pyytää työnantajia linjaamaan, kuinka kauan ulkomaan matkalta palannut työntekijä voi tehdä etätöitä ennen työpaikalle palaamista.

– Terveydenhuollon kuormituksen vuoksi toivon myös, etteivät hyväkuntoiset hengitystieoireiset ottaisi yhteyttä neuvontapuhelimiin, vaan katsoisivat ohjeita terveyskeskusten ja sairaanhoitopiirin verkkosivuilta. Jos yleistila laskee, niin on otettava yhteys terveyskeskuksen neuvontapuhelimeen, Ahtiainen lisää.

Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueen kunnissa ei ole julkisen terveydenhuollon yksiköiden kautta tullut perjantai-iltapäivään mennessä yhtään laboratoriovaristettua ilmoitusta koronavirustapauksista.

– Tyksin kautta on kuitenkin testattu muutamia tapauksia, Ahtiainen toteaa.

Uudenkaupungin kaupunki päivittää koronatilannetta ja siihen liittyvää ohjeistusta verkkoon osoitteeseen www.uusikaupunki.fi/korona.

Fakta

Jos epäilet altistuneesi koronavirukselle, ota yhteyttä johonkin näistä numeroista:
Uudenkaupungin pääterveysaseman ajanvarausnumero puh. 02 8451 2400.
Vehmaan, Taivassalon ja Kustavin terveysasemien ajanvarausnumero puh. 02 8451 2401.
Pyhärannan terveysaseman ajanvarausnumero puh. 02 8451 2403.
Tyks Akuutin päivystyksen neuvonta puh. 02 313 8800.
Valtakunnallinen koronaviruksen päivystysapu puh. 116 117.
Lähde: Uudenkaupungin terveys- ja sosiaalipalvelut