Kauppakassipalveluille riittää nyt kysyntää

0
K-Market Kaunisrannan, Kalannin ja Lokalahden kauppias Päivi Koistinen käynnisti viime viikolla miehensä Markon kanssa yli 70-vuotiaiden kauppakassipalvelun, jotta koronan takia kotiin eristetyt ikäihmisetkin saisivat kauppa-asiansa hoidettua.

Koronaviruksen uhka on rajoittanut kaupunkilaisten liikkumista, joten markettien ruokakassipalveluiden kysyntä on yllättänyt jopa kauppiaat.

Kauppakassipalvelun kautta tilataan lähinnä peruselintarvikkeita, kuten leipää, maitoa, vihanneksia ja vessapaperia. Esimerkiksi naudan jauhelihaa sekä tuore- ja kuivahiivaa kysytään niin paljon, että niitä ei aina riitä kaikille halukkaille.

K-Market Kaunisrantaa sekä Lokalahden ja Kalannin K-Marketteja pyörittävät Päivi ja Marko Koistinen käynnistivät ostoskuljetuspalvelun viime keskiviikkona.

– Keräämme ja kuljetamme ruokia yli 70-vuotiaille asiakkaillemme. Otamme tilaukset vastaan puhelimella tai sähköpostitse ja tuomme ruoat joko autoon kaupan parkkipaikalle tai kotiovelle kerran viikossa, Päivi Koistinen kertoo.

Ruokakassipalvelu lähti liikkeelle Koististen auttamisen halusta, joten he eivät ole hinnoitelleet palvelua erikseen. Asiakkaat maksavat ostoksensa laskulla.

– Kesätyöntekijöidemme perehdytys on jo käynnistynyt, joten tarjoamme heille kauppakassipalvelussa myös tuntitöitä. Selkeästi eniten kysyntää on Kaunisrannan asiakkaiden kuljetuksissa, mutta tilauksia on niin paljon, ettemme voi enää auttaa kaikkia halukkaita, Koistinen lisää.

K-Supermarket Itäpoijun kauppias Jari Lehto on tarjonnut tilaa ja nouda -palvelua asiakkailleen jo noin vuoden ajan. Viime vuoden lopulla Itäpoijussa otettiin käyttöön myös lähialueiden kotiinkuljetuspalvelu.

– Koronan myötä tilausmääriin tuli selkeätä kasvua. Tilauksia toimitetaan päivittäin ja pystymme ottamaan noin 50 kuljetusta päivässä, Lehto kertoo.

Tuotteiden keräys ja toimittaminen on maksullista ja ostoksensa voi maksaa netissä tilaushetkellä tai käteisellä siinä vaiheessa, kun tuotteet noutaa tai saa kotiovelleen. Haluamastaan noutoajoista voi laittaa kauppaan tekstiviestin erikseen.

– Koronan uhka on moninkertaistanut kertaostosten kokoa, joten olemme lisänneet ostosten keräykseen resursseja tilanteen mukaan, Lehto lisää.

Keskustan K-Market Pikkuherkun Johanna Saarinen aloitti ostosten maksullisen kotiinkuljettamisen joulukuussa ja kaupalla on myös ostosten keräily- ja noutopalvelu.

– Kuljetuspalveluille on ihan selkeä tarve. Kysyntä on parissa viikossa lisääntynyt valtavasti ja sitä varten olemme hankkineet kaupalle myös apukäsiä, Saarinen kertoo.

Saarisen mukaan kauppakassipalveluita käyttävät tällä hetkellä kaiken ikäiset asiakkaat.
– Toki tilaajissa on ikäihmisiä, mutta myös perheitä sekä sellaisia, joita on määrätty ulkomaanmatkan jäljiltä karanteeniin. Yleensä sama taho tilaa 1–2 kuljetusta viikossa, Saarinen kuvailee.

Turun Osuuskaupan TOK:n marketpuolen toimialajohtaja Mikko Junttila kertoo, että Uudenkaupungin Vakka-Suomenkadun S-Marketissa maksullinen kauppakassipalvelu käynnistyi viime torstaina.

– Asiakkailta on tullut toiveita toiminnan käynnistämisestä jo aiemmin, joten nopeutimme sen käyttöönottoa koronan takia. Vastaavantyyppisiä ratkaisumalleja on käytössä jo esimerkiksi Halisten S-Marketissa sekä Myllyn ja Itäharjun Prismoissa, Junttila lisää.

S-Marketin kauppakassipalvelussa ostokset tilataan sähköpostitse ja ne noudetaan kaupasta. Uutta henkilökuntaa ei ole palkattu, mutta Junttila korostaa TOK:n työntekijöiden liikkuvan tarpeen mukaan eri toimipisteissä.

– Keskiostosten arvo on kasvanut merkittävästi nyt sekä myymälässä että verkossa. Ihmiset haluavat poikkeusoloissa varmistella varastojaan ja ostavat pitkään säilyviä tuotteita, Junttila lisää.

Koronan riskiryhmille omat ostosajat

Kaunisrannan, Lokalahden ja Kalannin K-Marketeissa sekä keskustan K-Market Pikkuherkussa kaupan ensimmäinen aukiolotunti on pyhitetty koronaviruksen riskiryhmien ostosajaksi.

S-Marketissa riskiryhmille on varattu kaupan ensimmäinen ja viimeinen aukiolotunti.

Itäpoijussa ei ole erikseen riskiryhmille omia ostosaikoja, mutta aamun tunnit ovat kauppias Jari Lehdon mukaan turvallisimpia.

– Kauppa desinfioidaan yöllä, joten riskiryhmäläisten on varminta käydä aamulla. Silloin on myös vähemmän muuta väkeä asiakkaina, Lehto korostaa.