Kokemista ja tekemistä uudella tavalla

0
Uudenkaupungin museo on tuonut Vähälapsena-näyttelyn kuvia ja esittelytekstejä näytille myös Alisenkadun varrelle näyteikkunaan.

Koronaepidemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa on Uudenkaupungin kaupungin hyvinvointi- ja vapaa-ajan palveluiden henkilöstö lähtenyt vauhdilla ideoimaan ja kehittämään uusia toimintamuotoja ja -tapoja.

– Korvaavien palvelujen kehittäminen on ollut ihailtavaa ajatellen kaupunkilaisten hyvinvointia ja selviytymistä poikkeustilanteesta, kiitteli kaupungin hyvinvointijohtaja Asta Engström.

Kaupungin yksiköistä on epidemian takia suljettu toistaiseksi nuorisotilat, uimahalli, sisä- ja ulkoliikuntatilat, kuntosalit, kulttuurikeskus, museo ja kirjastot. Lisäksi kaikki keväälle suunnitellut tapahtumat on peruttu tai siirretty myöhempään ajankohtaan.

Näille palveluille luodaan ja on jo luotu korvaavia digitaalisia, kaupungille jalkautuvia ja kaupunkilaisia aktivoivia palveluja. Työtä tehdään yhteistyössä eri yksiköiden kesken ja eri sosiaalisen median kanavia ja sovelluksia hyödyntämällä.

– Myös muita toimenpiteitä kehitetään, mukaan lukien yhdistysyhteistyö järjestökoordinaattorin aloittaessa tehtävässään, lisäsi Engström.

Museo rakensi ikkunagallerian ja tuottaa videoita verkkoon

Uudenkaupungin museon historian ensimmäinen virtuaaliluentovideo varhaisista uusikaupunkilaisista valokuvaajista julkaistiin jo viime viikolla. Tällä viikolla alkoi pyöriä videosarja ”Pieniä tarinoita Wahlbergin museotalosta”. Ensimmäisessä videossa kerrotaan merikapteeni Eskil Hellstenin elämästä. Videot löytyvät museon omalta youtube-kanavalta.

Toinen uusi aluevaltaus on ollut ikkunagallerian rakentaminen tyhjiin liiketiloihin Alisellekadulle. Näyteikkunaversiossa pääsee tutustumaan Vähälapsena – lapsuuden historiaa -näyttelyn aineistoon. Näyttely valottaa lasten elämää 1800–1900-lukujen vaihteen Uudessakaupungissa.

– Ajatuksena on, että ulos kävelylle lähteville ihmisille olisi jotain uutta katsottavaa ja he pääsisivät näin osallistumaan museon näyttelytoimintaan, vaikka itse museorakennus onkin suljettu, selvitti museonjohtaja Mari Jalava.

Näyttely on esillä osoitteessa Alinenkatu 24A.

Näiden lisäksi museon taholta nostetaan aktiivisesti esiin jo olemassa olevia aineistoja. Vanhojen Uusikaupunki -valokuvien ystävät löytävät paljon kuva-aineistoa niin museon omilta sivuilta, museon facebook-sivuilta sekä valtakunnallisesta Finna.fi -palvelusta.

Museo on myös laatinut kuusi Seinätön museo -mobiiliopasta, joiden avulla voi tutustua kaupungin menneisyyteen kävelylenkillä kännykän avulla tai vaikka omalta kotisohvalta käsin tabletilla tai tietokoneella.

Kaikista näistä palveluista löytyy lisätietoja Uudenkaupungin museon nettisivuilta. Myös museon asiakaspalvelu toimii normaalisti puhelimitse tai sähköpostilla.

Lukemista, satutunteja ja elokuvia verkosta

Kirjastoväki on viime päivinä saanut paljon kyselyjä kirjojen lainaamisesta ja palauttamisesta sekä henkilökunnan saavutettavuudesta.

– Ensinnäkin palautettavat kirjat voi halutessaan palauttaa joko pääkirjaston tai Kalannin kirjaston palautusluukkuun. Nyt, epidemian aikana kirjastojen ollessa kiinni, asiakkaalle ei kuitenkaan kartu myöhästymismaksuja, kertoi Uudenkaupungin kirjastotoimenjohtaja Tiina Viik.

Omat lainat voi uusia netissä peräti viisi kertaa.

Kirjastojen pitkä kiinniolo on lisännyt kiinnostusta e-aineistoihin, eli sähköisesti luettaviin kirjoihin ja lehtiin.

– Tällä hetkellä tilanne on se, että e-kirjojen kysyntä on niin suurta, että niitä joutuu jonottamaan. Tästä syystä Varsinais-Suomen Vaski-kirjastot, joihin Uudenkaupungin kirjastokin kuuluu, päättivät ostaa lisää lisenssejä e-kirjoihin 40 000 eurolla, selvitti Viik.

– E-aineistoja saattavat haluta käyttää nyt myös henkilöt, jotka eivät vielä ole kirjaston asiakkaita, tai eivät muista omaa PIN-koodiaan. Me voimme kuitenkin tehdä asiakkaalle väliaikaisen, vain tämän kiinnioloajan voimassa olevan kirjautumistunnuksen, jolla hän sitten pääsee käyttämään näitä kirjautumista vaativia e-aineistoja, selvitti Tiina Viik.

Yksityiskohtaisemmat ohjeet sähköisen materiaalin käytöstä löydät Uudenkaupungin kirjaston nettisivuilta.

Myös koekäytössä ollut Kirjastokino-palvelu jatkuu. Kirjastokinosta voi katsoa elokuvia maksutta.

Lasten iloksi kirjasto kuvaa satutunteja, jotka löytyvät lähitulevaisuudessa ainakin kaupungin youtube-kanavalta ja kirjaston facebookista.

Kirjastohenkilökunta auttaa kaikissa kysymyksissä. Heidät tavoittaa puhelimella tai sähköpostilla.