Korona toi ruuhkan paikallisiin apteekkeihin

0
Koronaviruksen uhka on saanut asiakkaat hamstraamaan lääkkeitä apteekeista.

Uudenkaupungin kahdessa apteekissa on tällä viikolla käynyt kova kuhina. Ihmiset ovat hakeneet reseptivapaita kuume- ja särkylääkkeitä sekä noutaneet reseptilääkkeitään normaalia aktiivisemmin. Käyttäytymisen taustalla on tietenkin koronan pelko.

– Lääkkeiden hamstraamista esiintyy jonkin verran, mutta suurin osa asiakkaista toimii maltillisesti. Jonkun verran esiintyy myös sitä, että vastahaettuja reseptilääkkeitä halutaan hakea nopeasti lisää, Uudenkaupungin Uuden apteekin apteekkari Tuula Kiiskinen kertoo.

– Viime viikon perjantaista lähtien apteekin asiakasmäärät ovat olleet tavallista runsaammat, joten kieltämättä viime päivät ovat olleet aika kiireisiä, Uudenkaupungin 1. apteekin eli vanhan apteekin apteekkari Paula Kekki lisää.

Apteekkien kysytyimmät tuotteet ovat tällä hetkellä erilaiset kuume- ja särkylääkkeet sekä hengityssuojaimet ja käsidesit. Ne ovat paikoin loppuneet apteekeista.

Apteekkarit korostavat, että Suomessa ei ole tällä hetkellä lääkepulaa. Apteekeissa on kuitenkin noudatettu ohjeistusta, jonka mukaan kuume- ja särkylääkkeitä ei ole myyty kuin yksi paketti asiakasta kohden.

– Toisaalta emme pysty oikeasti valvomaan tätä ohjeistusta mitenkään. Asiakas voi palata myöhemmin tai mennä toiseen apteekkiin tekemään lisää ostoksia, Kekki huomauttaa.

Kiiskinen on huomannut, että yli 70-vuotiaat ovat asioineet normaalisti apteekeissa, vaikka heitä on kehotettu valtiovallan taholta välttämään turhaa liikkumista.

– Toisaalta pakkohan heidän on käydä, jos ei ole omaisia auttamassa, mutta suuri osa ikäihmisistä ei tunnu ymmärtävän, että heitähän näillä rajoituksilla yritetään suojella, joten olisi syytä pysyä kotona, Kiiskinen toteaa.

Apteekit saavat tällä hetkellä valmistaa käsidesiä ilman erillistä lupaa ja näin on toimittu esimerkiksi vanhassa apteekissa.

– Saimme raaka-aineita tällä viikolla. Käsidesiin tarvitaan vettä, glyserolia ja alkoholia. Tosin emme ole vielä saaneet tukusta pulloja, joihin käsidesiä voisi pakata, joten odottelemme sitä vielä, Kekki kertoo.

–Käsidesi on hyllyistä loppu, emmekä valmista sitä itse. Huolellinen saippuapesu on tärkeintä, vaikka moni käsidesin perään kyseleekin, Kiiskinen korostaa.

Apteekkarit korostavat, että perusterveen ihmisen normaaliin kotivaraan kuuluvat kuume- ja särkylääkkeet, joten terveiden ei kannata hamstrata muita lääkkeitä. Apteekit pysyvät toistaiseksi normaalisti auki ja tukuista kulkee tavaraa.

– Tilauksia on tukussa sisällä, joten varastomme täydentyvät koko ajan. Tukut toimittavat tavaraa 1–2 päivässä. Apteekissa on myös hyvä miehitys ja olemme toistaiseksi kaikki terveitä, Kiiskinen toteaa.

Flunssaoireista kärsivien ei pidä mennä nyt itse apteekkiin, jotta muut asiakkaat ja apteekin henkilökunta välttyvät mahdolliselta koronavirustartunnalta.

Esimerkiksi vanhassa apteekissa on käytössä verkkokauppa, jonka tilaukset toimitetaan joko K-Supermarket Itäpoijun noutolokerikkoon tai ne voi käydä noutamassa apteekista. Apteekki tarjoaa myös lääkkeiden kotiinkuljetusta lähialueille.

– Verkkokaupan kautta on toimitettu selvästi normaalia enemmän tavaraa, mutta esimerkiksi videoapteekkiin ei ole tullut tavallista enempää soittoja. Omaiset ovat myös hieman normaalia enemmän hakeneet ikääntyneiden puolesta lääkkeitä, Kekki toteaa.