Koronan kokoinen ongelma

0

Paniikkiin ei ole syytä, mutta tosiasioihin on suhtauduttava vakavasti. Tämä haaste on erityisen suuri vuonna 2020, kun faktoillekin halutaan tarjota vaihtoehtoisia ja paremmin kunkin ajattelumaailmaa tukevia uutisia.

Suuret uutiset ja mullistukset keräävät aina taakseen joukon salaliittoteoreetikoita, joilta löytyy virallisesta ja tutkitusta tiedosta poikkeavaa ”faktaa” omien uutistensa aiheiksi.

Vielä pari vuosikymmentä sitten näihin sai suhtautua lähinnä viihteenä, mutta nykyisin netin vaihtoehtoiset uutiskanavat ja sinne toimitettu materiaali on hyvin usein ammattimaisesti tuotettua ja ulkoasultaan tyylikästä, jolloin sen erottaminen oikeista uutisista on yhä hankalampaa.

Olemme saaneet nytkin päivittäisten koronavirus-uutisten myötä lukea, kuinka virus on vain lääketeollisuuden kikka tehdä lisää voittoa tai Kiinan tarkoituksella karkuun päästämä tauti, jolla se osoittaa suurta mahtavuutta maailmanpolitiikassa. Oli lopulta syy viruksen leviämiseen mikä tahansa, on sen tuomat riskit otettava vakavasti.

Tätä kirjoittaessa on maailmassa todettu 110 041 tartuntaa, joista Suomessa 23. Kuolleiden määrä on 3658 eli 3,3% tartunnan saaneista, joka on moninkertainen verrattuna esimerkiksi kausi-influenssaan, johon siihenkin kuolee pelkästään Suomessa vuosittain satoja ihmisiä.

Samanaikaisesti pörssikurssit laskevat, paikoin jopa romahtavat. Yksi lentoyhtiö on jo kaatunut ja monet muut joutuvat vähentämään väkeä. Hiihtokilpailuja käydään tyhjille katsomoille ja naisten jääkiekon MM-kisat jouduttiin peruuttamaan.

Asia voi vaikuttaa myös pienyrittäjiin ja sen työntekijöihin. Esimerkiksi allekirjoittaneelta on jo peruutettu yksi tilaisuus ja toisen peruuttamista asiakas parhaillaan harkitsee. Tämä siis Suomessa, jossa tapauksia on vasta parikymmentä.

Italiassa kollegani tuskin ovat työskennelleet lainkaan viime viikkoina eivätkä työskentele vähään aikaan, kun kaikki yleisötilaisuudet on viranomaisten päätöksellä kielletty. Jotta emme joutuisi samaan tilanteeseen Suomessa, olisi erittäin toivottavaa, että hetkellisesti siirtäisimme vaihtoehtouutiset ja salaliitot syrjään ja kuuntelisimme alan parhaita asiantuntijoita sekä viranomaisia.

Vaikka aina vähättelemme omia mahdollisuuksiamme vaikuttaa asioihin niin voimme kuitenkin muistaa, että pelkästään hyvä käsihygieni, kertakäyttöiset nenäliinat ja yskiminen hihaan ovat yksinkertaisia ja kaikkien tiedossa olevia konsteja estää tautien leviämistä.

Nämä samat konstit purevat niin kausi-influenssaan, koronavirukseen kuin muihinkin pöpöihin. Paras tapa taistella viruksia ja tauteja vastaan on levittää oikeaa tietoa asiasta. Suomessa tuota oikeaa ja tutkittua tietoa tarjoaa mm. THL (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) ja sen verkkosivut thl.fi.

Pete Poskiparta

kirjoittaja on

ulkouusikaupunkilainen

viihdetaiteilija ja

mentalisti