Kulttuuria kotiin

0

Kuvat parvekkeillaan laulavista ja soittavista italialaisista ovat tulleet monille tutuiksi niin sosiaalisesta mediasta kuin television uutisten loppukevennyksistäkin.

Toisaalta törmäsin myös videoon Saksasta, jossa omalta parvekkeeltaan kuorolaulua alkuun yrittänyt mies sai osakseen vain haukkuja ja uhkailut päälle. Nenan vuoden 1983 hittikappale 99 Luftballons puhui aikoinaan rauhan puolesta, mutta ainakaan tässä saksalaislähiössä se ei saanut naapurisopua aikaan.

Eri puolilla maailmaa ihmiset ovat pakotettuina tai vapaaehtoisesti jääneet koteihinsa. Vaikka olisi lukemattomia kirjoja ja suoratoistopalvelut käytössä, alkaa monella loppua tekeminen kesken. Kulttuuri- ja urheilutapahtumat ovat kaikki peruttuja, mutta onneksi ainakin kulttuuriväki on kekseliästä sakkia.

Monet kotimaiset ja ulkomaiset artistit ja bändit ovat esiintyneet netin välityksellä paljon suuremmille yleisöille kuin muuten olisi mahdollista. Huono puoli on vain se, että keikkapaikoilta ja esiintyjiltä jäävät pääsylippu- ja oheistuotetulot saamatta.

Eikä keikoilla kiertäminen koske vain artisteja. Heidän mukanaan kulkevat myös roudarit, ääni- ja valomiehet ja muut. Heidän tulonsa putoavat käytännössä nollaan.

Keskiviikkoiltana englantilainen folkrocklaulaja Frank Turner esiintyi omassa olohuoneessaan kahden muun laulajan kanssa. Paljon maailmaa kiertänyt Turner ei halunnut tempauksella rahaa itselleen, vaan toivoi, että fanit lahjoittaisivat muutaman punnan ”kiertueperheelle”. Tavoite oli saada 20 000 puntaa ja jo seuraavana aamuna kasassa oli tuplasumma.

Suomessa monet artistit ovat esiintyneet verkossa ihan puhtaasti esiintymisen ilosta. Kaikki kevään keikat on peruttu, joten artistit ovat halunneet tarjota edes jotakin koteihinsa linnoittautuneille ihmisille.

Pienyrittäjien tapaan koronaviruksen vuoksi tiukennetut määräykset iskevät erityisen lujaa hieman pienempiin bändeihin. Heillä kaikki tulot riippuvat soitetuista keikoista ja myydyistä paidoista, levymyynnillä kun ei ole enää vuosiin rikastunut.

Samaan aikaan urheilumaailma on pysähtynyt kokonaan. Monessa lajissa olisivat juuri alkaneet pudotuspelit, joiden varaan seuroissa on laskettu paljon tuloja. Fanit ovat auttaneet suosikkiseurojaan sen, minkä voivat.

Esimerkiksi Porin Ässät myi keräilylippuja otteluun, jota ei koskaan pelattu. Jääpallofinaali pelattiin Porvoossa tyhjille katsomoille, mutta vain harva on pyytänyt rahojaan takaisin hukkaan menneistä lipuista.

Itsekin olisin vielä mielelläni nähnyt tänä keväänä paikan päällä muutaman keikan, korismatsin ja jääkiekko-ottelun, mutta nyt pitää keksiä muuta tekemistä.

Apua tarjoaa ainakin Yleisradio, joka aloittaa Olohuone-ohjelman, joka välittää suomalaisten artistien keikkoja kotisohville.

Meidän urheiluhullujen kysyntään Yle vastaa lähettämällä tänä viikonloppuna toivottuja, vanhoja kisoja. Toivoin Mika Myllylän voittohiihtoja viime vuosituhannen lopulta, ajalta, jolloin väliaikalähdöt olivat vielä arvokisoissa ja paras voitti.

Risto-Matti Kärki

tuottaja