Lenkillä ajatukset tuulettuu

0
Juoksuportaat valmistuivat viime vuonna.

Nyt kun koronavirusepidemia on sulkenut kaikki kaupungin omistamat sisäliikuntatilat, niin kannattaa tutustua myös kaupungin monipuolisiin ulkoliikuntapaikkoihin. Lenkillä käyminen on ainakin toistaiseksi vielä sallittua.

On kuitenkin muistettava, että myös ulkona liikuttaessa on pidettävä vähintään metrin etäisyys kanssaliikkujiin, eikä flunssaisena ole ulos asiaa. Kaikenlaiset massakokoontumiset ovat kiellettyjä myös ulkona.

Kuntoratoja tai -polkuja kaupungista löytyy lukuisia ja ne kaikki ovat valaistuja.

Ykskoivun ja Sorvakon alueella kiertää 3,6–4,6 kilometrin mittainen kuntorata. Kuntoradalta on yhteys myös Ykskoivussa oleville juoksuportaille.

Juoksuportaissa on erilaisilla askelvälillä ja jyrkkyyksillä olevia osuuksia. Korkeuseroa noin 9,3 metriä ja pituutta noin 43 metriä. Lisäksi sivuportailla on 18 askelmaa yhtenäisellä rytmityksellä.

Santtion kuntoradalla on pituutta pari kilometriä ja siltä on yhteys Kivimäen kuntoradalle. Jos nämä molemmat radat juoksee / kävelee läpi, tulee liikuttua reilun neljän kilometrin verran.

Kaupungin alueelta löytyy vielä Hakametsän kuntorata. Moni hyödyntää kuntoilussa myös Käätyjärven ympäri kulkevaa reittiä.

Lasamäen kuntorata löytyy hieman kaupungin ulkopuolelta Lokalahden suuntaa ajettaessa. Radalla on pituutta 1,8 kilometriä vaativassa maastossa.

Myös Kalannin keskustasta, Pyhämaan ja Lokalahden kirkonkylistä sekä Hallun kylältä löytyvät omat kuntoradat.

Vaihtelua lenkkeilyyn tarjoaa kaupungin kolme frisbeegolfrataa. Uudenkaupungin uimahallin luota löytyy yhdeksän väylää käsittävä rata. Täydet 18 väylää tarjoaa Pyhämaan DiscGolfPark kirkonkylällä sekä Lokalahdella Tuppiluodontien varrelta löytyvä frisbeegolfrata.

Fakta

Uudenkaupungin liikuntapalvelut esittelee kaupungin monipuolisia liikuntapalveluja omalla facebook-sivullaan sekä instagramissa.

Seuraa sivuja ja katso mitä kaikkea kivaa kaupungissa voi tehdä siitäkin huolimatta, että sisäliikuntatilat ovat nyt kiinni.

Maaliskuun vinkkivideolla tehdään tehokas treeni juoksuportaissa.

Liiku aina kun voit

Viime syksynä julkistettiin UKK instituutin uudet liikuntasuositukset. Aikuisten suosituksessa reseptinä on sydämen sykettä kohottavaa liikettä, eli reipasta liikkumista vähintään 2,5 tuntia viikossa.

Samat terveyshyödyt saa myös lisäämällä liikkumisen tehoa rasittavaksi. Tällöin liikkumisen määrä on 1 tunti 15 minuuttia viikossa. Lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi harjoittaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Uudistetusta liikkumisen suosituksesta on poistunut vaade vähintään 10 minuutin kestoisista liikkumishetkistä. Nyt riittävät jo muutaman minuutin pätkät kerrallaan.

Mutta liiku niin usein kun voit. Tutkimusnäyttö on osoittanut, että myös kevyemmällä liikuskelulla on terveyshyötyjä erityisesti vähän liikkuville. Kevytkin liikuskelu voi alentaa muun muassa verensokeri- ja rasva-arvoja. Lisäksi se vilkastuttaa verenkiertoa sekä vetreyttää lihaksia ja niveliä ja virkistää mieltä.

Liiku päivittäin tilanteen mukaan, käytä portaita, vie koira lenkille, haravoi pihaa, leiki lasten kanssa ulkona.