Liikuntavinkkejä ja neuvontaa verkossa

0
Nuorisopalvelujen vastaava Katriina Rauman ja liikuntapalvelujen vastaava Heidi Vuori kannustavat kaupunkilaisia pitämään huolta itsestään ja toisistaan. Ulkona on hyvä nauttia keväisestä luonnosta kunhan muistaa sielläkin ne turvavalit.

Kaupungin liikuntapalveluiden tavoitteena on tällä hetkellä tuottaa terveyttä ja hyvinvointia edistävää sisältöä erityisesti verkkoon, pääpainona on tietenkin omaehtoisen liikkumisen edistäminen.

– Samalla pääsemme esittelemään kaupunkilaisille Uudenkaupungin monipuolisia liikuntapaikkoja sekä luontoliikunnan mahdollisuuksia, kertoi liikuntapalvelujen vastaava Heidi Vuori.

Niinpä liikunnanohjaajat ovat kiertäneet liikuntapaikkoja ja tehneet paljon erilaisia liikuntavinkkejä videoiden muodossa sosiaaliseen mediaan. Nämä kaikki videot tullaan julkaisemaan myös www-sivuille ja kaupungin omalla youtube-kanavalla.

– Innokkaat ja idearikkaat ohjaajamme ovat videoillaan osallistuneet myös verkossa leviävään vessapaperi-haasteeseen, eli miten niitä kotiin hankittuja vessapaperirullia voi hyödyntää kuntoilussa. Vaikka elämme monin tavoin vaikeita aikoja, ei huumoria saa täysin unohtaa, muistutti Vuori.

Jatkossa liikuntapalvelut julkaisee myös vinkkivideoita kotona vietettäviä liikuntahetkiä varten. Videoita tehdään eri ikäryhmille, lapsiperheille, aikuisille ja varttuneemmalle väestölle.

– Luvassa on lisäksi liikunnallisia live-lähetyksiä, paljasti Vuori.

– Kaikkia emme kuitenkaan verkon kautta tavoita, ja varsinkin ikääntyneiden olisi erittäin tärkeä huomioida lihaskunnon ylläpitäminen ja harjoittaa sitä kotioloissa. Tähän pyrimme vastaamaan sanomalehdessä julkaistavilla kotiliikuntavinkeillä, kertoi Vuori.

Liikuntapalvelujen liikuntavinkit löytyvät osoitteesta https://uusikaupunki.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/liikuntavinkit sekä liikuntapalveluiden omilta sosiaalisen median sivuilta.

Etänä on mahdollista saada myös liikuntaneuvontaa kaupungin liikunnanohjaajilta.

– Meille voi soittaa tai lähettää sähköpostia, jos joku liikuntapalveluihin liittyvä asia askarruttaa, tai itsellä on liikuntavinkki, jonka haluaa jakaa muille, muistutti Heidi Vuori.

Virtuaalinen nuorisotila ja tukea kaikilla some-kanavilla

Uudenkaupungin nuorisopalveluissa pidettiin ensimmäinen etänuokkari viime torstai-iltana. Illan aikana nuokkarilla vieraili noin viitisenkymmentä nuorta.

Tämä virtuaalinen nuorisotila toimii Uudenkaupungin nuorisopalveluiden avaamalla Discord-kanavalla.

– Meillä ei aiemmin ole ollut kyseistä kanavaa käytössä, mutta nuorille, erityisesti peliharrastajille, Discord on hyvin tuttu ja olemmekin saaneet meidän ihanilta nuorilta paljon vinkkejä siitä, miten tätä palvelua voidaan hyödyntää, kertoi nuorisopalveluiden vastaava Katriina Rauman.

Discord-kanava on suunnattu kaikille yläkouluikäisille nuorille. Kanavan toimintaa ohjaavat kaupungin nuorisotyöntekijät, etsivää nuorisotyötä tekevät ja siellä mahdollisesti vierailee myös tutut koulukuraattorit ja -psykologit sekä seurakunnan nuorisotyöntekijät.

Virtuaalinen nuorisotila on avoinna muutamana iltana viikossa. Siellä on mahdollista jutella ja pelailla. Aukioloillat vaihtelevat viikoittain.

– Säännöt ovat samat kuin muutenkin nuokkareilla, kiusaaminen, häiriköinti, rasismi ja kiroilu ovat kiellettyjä. Ohjaajamme ovat täälläkin koko ajan läsnä. He juttelevat nuorten kanssa ja pitävät huolta, että sovittuja sääntöjä noudatetaan, selvitti Rauman.

Kaupungin nuoriso-ohjaajiin ja etsivää nuorisotyötä tekeviin voi ja saa pitää yhteyttä kaikin perinteisin keinoin. Heille voi soittaa, lähettää sähköpostia, tekstiviestejä tai viestittää whatsappin kautta. Yhteyttä voi ottaa omien huolien kera tai ihan vain jutellakseen kuulumisista.

– Nuorisopalvelut ovat aktiivisia myös facebookissa, instagramissa ja snapchatissa. Yritämme siis kaikin tavoin pitää yhteyttä nuoriin tässä poikkeustilanteessa. Haluamme nostaa esille myös positiivisia juttuja, valaa kaikille luottamusta tulevaisuuteen, korosti Rauman.

Vaikka henkilökohtaisia tapaamisia ei voida nyt järjestää, niin etsivä nuorisotyö ottaa myös uusia asiakkuuksia.

– Asioita voidaan hoitaa yhdessä vaikka videopuheluiden välityksellä, muistutti Katriina Rauman.

Tulossa uusikaupunkilaismuusikkojen oma nettikeikka

Myös Uudenkaupungin kulttuuripalveluissa eletään kiireistä aikaa. Toisaalta valmistellaan kuumeisesti loppukesällä, ainakin näillä näkymin, vietettävää Crusell-viikkoa ja toisaalta järjestellään tältä keväältä siirtyneitä tapahtumia uudelleen.

Tapahtumarintamalla on kuitenkin luvassa jotakin aivan uutta. Huhtikuun 4. päivä kulttuurikeskus Crusellissa järjestetään live-keikka, mutta ilman yleisöä. Kulttuuripalveluiden tuottamassa, ainutlaatuisessa Ukilive-musaillassa kuullaan paikallisten esiintyjien musiikkiesityksiä. Suora lähetys alkaa Uudenkaupungin youtube-kanavalla klo 18.00.

Mukaan ovat jo ilmoittautuneet mm. Kalle Klotz ja Susanna Pihlaja, Sanna Arell, Iiris Helpiö, Mikko Itäranta, Jukitsu Hyytiä , Dinturist, Kärkö ja Surfing Lucifers. Alkuillasta on luvassa rauhallisempaa akustista tunnelmointia, josta siirrytään vähitellen raskaampaan musiikkiin.

– Tilaisuuden järjestelyissä kiinnitetään erityistä huomiota tartuntavaaran minimoimiseksi, ja kulloinkin tilassa on vaan sillä hetkellä esiintyvät henkilöt, painotti kulttuuripalvelujen vastaava Petri Hatakka.

Halukkailla on vielä mahdollista ilmoittautua esiintymään ottamalla yhteyttä kulttuuripalvelujen vastaava Petri Hatakkaan.

Omissa some-postauksissaan kulttuuripalvelut on jakanut vinkkejä siitä, miten kulttuurista voi nyt nauttia etänä. Esimerkiksi Suomen kansallisoopperan ja -baletin esityksiä voi kuunnella ja katsella verkon kautta ihan ilmaiseksi. Lisätietoja kulttuurista etänä löytyy Uudenkaupungin kulttuuripalveluiden nettisivujen kautta.

Kulttuuripalvelut auttavat myös muita kaupungin hyvinvointi- ja vapaa-ajan palveluja erilaisten videomateriaalien kuvauksen ja tuottamisen saralla.

Voit seurata kulttuuripalvelujen toimintaa facebookissa osoitteessa facebook.com/kulttuuripalvelut.uusikaupunki ja kaupungin verkkosivuilla.