Luontoretki ikkunan ääressä

0
Kotoa käsin voi tarkkailla vaikkapa aurinkokylpyjä ottavia rastaita.

Jylläävän pandemian vuoksi meidän kaikkien pitäisi nyt pysyä kotona ja välttää ihmiskontakteja. Erityisen tärkeää se on yli 70-vuotiaille ja muille, joille koronavirus on muita vaarallisempi, ja minkäänlaisista flunssan tapaisista oireista kärsiville, jotka voivat olla viruksen levittäjiä. Mutta millä saa ajan kulumaan neljän seinän sisällä tulematta aivan mökkihöperöksi?

Näin keväällä luonnossa tapahtuu valtavasti kaikenlaista. Koti-ikkunaltakin voi tehdä monenlaisia havaintoja, vaikka sieltä ei avautuisikaan näkymää takapihan nurmikkoa kummempiin maisemiin. Havainnoista voi tehdä itselleen luontopäiväkirjan tai vaikka bingon.

Tässä muutama vinkki.

Avaa ikkuna, niin luonnon äänet kuuluvat sisälle. Tunnistatko laulavat linnut? Nyt on hyvä aika opetella niitä, kun lajeja on äänessä vasta muutama. Kuuntele vaikka Youtubesta, kuinka laulavat tali- ja sinitiainen, mustarastas, kiuru, peippo ja viherpeippo. Niillä pääsee jo pitkälle.

Tarkkaile taivasta. Etenkin kirkkaina päivinä kun tuuli käy mereltä, voi nähdä monenlaista muuttolintua. Hanhien, kurkien ja joutsenten aurat suuntaavat sisämaahan ja kohoavissa ilmavirtauksissa voi kaarrella vaikka kotka tai kattohaikara. Kiikareista on apua tunnistamisessa.

Näkyykö ikkunasta nurmikkoa tai peltoa? Siellä voi käydä ruokailemassa monenlaista menijää metsäkauriista ja kurjista lehtokurppaan asti. Lintujen talviruokinta kannattaa viimeistään nyt lopettaa tältä vuodelta, mutta sen tähteitä voivat vielä käydä maistelemassa vaikka suloiset metsämyyrät.

Tarkkaile tavallistenkin eläinten käyttäytymistä ajatuksella, ja voit yllättyä. Meneillään on esimerkiksi oravien kiima-aika. Ne voivat jahdata toisiaan rajun näköisesti puusta toiseen.

Niiden akrobaatin taidot ovat päätähuimaavat, mutta nekään eivät ole erehtymättömiä. Välillä oravan näkee arvioivan loikan väärin ja tipahtavan puusta. Onneksi pudotukset ovat pienille eläimille yleensä harmittomia.

Lintujen erilaiset tavat hoitaa höyhenpukuaan ovat nekin kiinnostavaa nähtävää. Ne ottavat kylpyjä vesilammikoissa, tomussa ja jopa muurahaispesissä. Aurinkoisena päivänä hullunkurisesti siivet levällään makaava rastas ei ole sairas, vaan ottaa aurinkokylpyä.

Maija Karala