Maahanmuuttoviraston hidastelu jätti työntekijät Ukrainaan

0
Hallunvainion kasvihuoneissa on tilaa yhteensä noin 4 000 neliömetriä ja koko ala on varattu sipulinviljelylle. Mika Nissilän mukaan ensimmäiset istutukset pitäisi tehdä jo tänä viikonloppuna.

Kalannin Hallun kylässä asuva kolmannen polven maatalousyrittäjä Mika Nissilä on yksi niistä monista suomalaisista maataloudesta leipänsä saavista ammattilaisista, joilta ei riitä ymmärrystä Maahanmuuttovirasto Migrin toimille. Sipulinviljelyyn erikoistuneen Hallunvainio Oy:n isäntä sanoo olevansa ihmeissään tavasta, jolla Migri suhtautuu ulkomailta tulevien kausityöntekijöiden työpanoksesta riippuvaisiin yrittäjiin.

– Ongelma on ollut olemassa jo pitkään eli jostain kumman syystä Migri ei pysty käsittelemään edes aiemmin pitkään maassa olleiden ihmisten anomuksia säällisessä ajassa. Tänä vuonna tilanne vain korostui, kun moni maa pisti rajansa kiinni koronaviruksen takia. Niinkin on käynyt, että lupa tuli viime tingassa, eikä lentoja ollut enää tarjolla, Nissilä selvittää.

– Ukrainasta tulevat kymmenen kausityöntekijääni ovat jättäneet jo joulukuun alussa Migriin työntekijän oleskelulupa-anomuksen, mutta yhtään ihmistä ei ole saatu vieläkään Suomeen. Tuntuu siltä, että Migrillä ei ilmeisesti ole riittävästi väkeä käsittelemään työperäiseen maahantuloon liittyviä anomuksia. Mikäli käsittelijöitä olisi tarpeeksi, tilanne varmasti helpottuisi kummasti, jos sille sektorille osoitettaisiin lisää resursseja, hän ehdottaa.

Mika Nissilän mukaan niin sanotun nippusipulin istutuksen pitäisi alkaa tänä viikonloppuna. Alkuvaiheessa Hallunvainion tarve olisi kymmenisen kausityöntekijää ja kesän mittaan väkeä tarvittaisiin vielä puolentusinaa enemmän.

– Tilanne sipulinistutuksen suhteen alkaa olla akuutti huhtikuun alussa. Jos meillä parhaimmillaan jo reilut viisi vuotta töissä olleet ihmiset eivät pääse millään ajoissa maahan, on pakko ottaa käyttöön suunnitelma B. Se tarkoittaa sitä, että voimme palkata esimerkiksi autotehtaalta lomautettua porukkaa töihin. Sillä ei ole mitään merkitystä, mistä maasta työntekijät tulevat, Nissilä sanoo.

Hallunvainio Oy on ilmoittanut sipulinistuttajien tarpeesta paikallisissa lehdissä ja kiinnostusta on ollut niin puhelimen kuin sähköpostinkin välityksellä.

– Sikäli olen toiveikas, ettei sipulinistutus ole mitään valtavan vaikeaa työtä. Se on helppo oppia, mutta aloittelijan tehokkuus ei ole kuitenkaan likikään samaa tasoa kuin työtä vuosikaudet tehneillä ammattilaisilla, vertaa Nissilä.

Jos sipulin käsi-istutus ei onnistu, on toimenpide mahdollista tehdä Mika Nissilän mukaan myös koneellisesti. Se on kuitenkin vaihtoehdoista viimeinen.

– Koneistutus viivästyttää tuotteen saamista markkinoille ja hitaampaa on myös viimeistely myyntikuntoon, tietää Nissilä.

Ensimmäisten nippusipulien pitäisi olla myynnissä jo huhtikuun lopulla.

Asko Tanhuanpää

MTK vaatii työlupien nopeampaa käsittelyä

Asko Tanhuanpää

Kausityöntekijöiden tilanteeseen on puuttunut myös Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto, joka vaatii valtiolta lupien nopeutettua käsittelyä. MTK:n mukaan maa- ja puutarhatalouden vuosittainen tarve on jopa 15 000 ulkomailta tulevalle työntekijälle.

– Tarvitsemme keinoja, joilla epidemian salliessa ulkomainen työvoima saadaan nopeasti Suomeen. Tämä on välttämätöntä kotimaisten elintarvikkeiden saatavuuden turvaamiseksi myös poikkeustilanteessa, sanotaan MTK:n vetoomuksessa.

– Kausityöluvan käsittely kestää kuitenkin pitkään ja normaalistikaan työntekijöitä ei pahimmillaan saada tiloille ajoissa satokauden valmistelutöihin ja tilakohtaiset menetykset saattavat olla kohtalokkaita. Kausityölupien myöntäminen pikaisessa aikataulussa, huomioiden töiden aikaistuminen ja lyhyt ennakoitavuus, on elintärkeää, MTK:n viesti jatkuu.

MTK vaatii, että koronaepidemiasta huolimatta kausityöluvat käsitellään nopeasti, jotta tautitilanteen niin salliessa työntekijät saadaan nopeasti maahan. Järjestön mukaan kausityöluvat tulee aiempina vuosina Suomessa olleille myöntää tuloilmoituksen perusteella ja ne voidaan käsitellä jatkolupina. Uusille tulijoille luvat tulee puolestaan myöntää korkeintaan viikon käsittelyajalla ja kevennetyillä edellytyksillä. Samalla tulee luopua saatavuusharkinnasta.

– Kausityövoiman saatavuutta turvaavat esitykset varmistavat kotimaisten elintarvikkeiden saatavuuden ja maaseudun yritysten selviämisen kriisin yli. Yritysten kaatumisella ja huoltovarmuusongelmilla olisi pitkäkestoisia vaikutuksia, MTK muistuttaa.