Mökkiläiset ja kuntalaiset samassa veneessä

0

Maakuntarajan suunniteltu sulkeminen on Suomessa poikkeuksellinen ja toivottavasti myös niin historiallinen toimenpide, että sitä ei tarvitse ottaa tämän jälkeen uudelleen käyttöön.

Uudessakaupungissa, Kustavissa, Vehmaalla ja Taivassalossa on paljon vapaa-ajanasuntoja. Monet tulevat tänne viikonlopun viettoon ja lomille juuri Uudeltamaalta, jossa on tällä hetkellä Suomen suurin tautikeskittymä.

Uudenkaupungin matkailun tuottama Valitse Uusikaupunki -esite lähtee vuosittain noin 500 uusimaalaiseen talouteen. Monet heistä viettävät aikaa täällä ympäri vuoden.

Kaupungin elinvoiman kannalta vapaa-ajan asukkaat ovat tärkeitä, he käyttävät palveluja ja osallistuvat tapahtumiin, eikä tämä fakta muuksi muutu koronakriisin jälkeen.

Koronaepidemia ja siihen liittyvät rajoitukset ovat valitettavia, mutta ne on vain hyväksyttävä ja elämä pitää muuttaa poikkeusolojen ja valmiuslain mukaiseksi.

Pääsiäinen on monille juuri se ajankohta, jolloin mökkikausi avataan. On täysin ymmärrettävää, että Uudellamaalla asuville rajoitukset tuottavat pettymyksen tunteita.

Kysymys ei ole siitä, että vapaa-ajan asukkaat eivät olisi tänne tervetulleita, päinvastoin. Kriisin keskellä kannattaa muistaa, että tämä on väliaikaista ja toimenpiteet on tehty kaikkien suomalaisten terveyden ja erityisesti sairaanhoidon sujuvuuden turvaamiseksi.

Kaupunkilaiset, maaseudun ja seutukaupunkien asukkaat ovat kaikki samassa veneessä.

Ihmisten liikkuminen on nyt poikkeusoloissa rajoitettua, mutta muuttolintujen matkat eivät tunne rajoja. Uusikaupunkilaiset taiteilijat ja taiteenharrastajat ovat ripustaneet ympäri kaupunkia 130 linnunpönttöä (sivu 11).

Peukutukset tälle iloa tuottavalle projektille: lintujen ja linnunpönttöjen bongaileminen on sallittu huvi poikkeusoloissakin.