MTK: Kausityöntekijöiden saanti maa- ja puutarhatiloilla uhattuna

0
Kausityövoiman tarve on suuri erityisesti marja- ja vihannestiloilla.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK on huolissaan kausityöntekijöiden saamisesta. Ulkomailta saapuvien kausityöntekijöiden maahan saaminen on vaarassa koronaviruksen leviämisen takia. Tämä uhkaa maaseudun yritysten toimintakykyä ja kotimaista alkutuotantoa.

MTK:n mukaan Suomen kausityövoiman tarve maa- ja puutarhatiloilla on yli 16 000 kausityöntekijää. Tilanteen ratkaisemiseksi MTK ehdottaa hallitukselle sekä ulkomaisen työvoiman saatavuuteen liittyviä uudistuksia että kotimaisen työvoiman käyttöä helpottavia uudistuksia.

Kausityövoiman tarve on suuri maataloudessa ja erityisesti marja- ja vihannestiloilla. Kausi on juuri alkamassa ja ilman kausityövoimaa sato jää osittain tuottamatta. MTK:n mukaan kriittistä on sekä istutus-, kylvö- ja valmisteluvaiheen työvoima että sadonkorjuun työvoima. MTK esittää, että koronatilanteen salliessa työvoimaa tulisi saada Suomeen nopeasti. Esimerkiksi aiemmin maassa olleiden ulkomailta tulevien työntekijöiden kausityöluovat tulisi myöntää jatkolupina. Lupien käsittelyaikojen tulisi olla korkeintaan viikko nykyisen kuukauden asemasta.

MTK edellyttää, että ulkomaisten työntekijöiden joutuessa Suomeen tullessaan kahden viikon karanteeniin, maksetaan yritykselle määräaikaista karanteenitukea, jotta kulut eivät jää yrityksen taakaksi.