Myrskyn keskellä

0

Jokin aika sitten Kaupunginlahti tulvi ja sulki mm. rannan ravintolat. Nyt koronavirus myrskyää maailmalla ja pakottaa yhteiskuntia sulkemaan tai järjestämään uudelleen monia toimintojaan. Joku on hirtehishuumoria viljellen todennut, että seuraavaksi kai sitten heinäsirkat saapuvat ja syövät satomme.

No, ilman heinäsirkkojakin voimme jo nyt arvioida, että koko maailmantalous ja sen myötä yksittäiset kansantaloudet tulevat kärsimään merkittävästi pandemian vaikutuksista. Ja tämä puolestaan tuntuu monien henkilökohtaisessa elämässä, työttömyyden tai oman yrityksen haasteiden, jopa konkurssin seurauksena.

Taloudellisen turvan ohella meneillä oleva korona-myrsky järisyttää monen perusturvallisuutta. Vaikka ei itse kuuluisi riskiryhmään, kantaa moni huolta läheisten ikäihmisten terveydestä. Oma tai läheisen sairastuminen, kenties kuolema, pelottaa monia.

Miten kohtaisimme kaikki nämä pelot ja huolet? Miten osaisimme luovia tämän myrskyn keskellä? On hyvä ensinnäkin tunnustaa mahdolliset pelon tunteensa, tunnistaa huolensa omasta ja läheisten hyvinvoinnista. Rohkeus ei ole pelon poissaoloa vaan sitä, että kohtaa, käsittelee ja voittaa pelkonsa.

Tunnistamaton ja käsittelemätön pelko lamauttaa ja jähmettää paikoilleen. Rohkeus on tässä sukua uskolle. Molemmat saavat meidät liikkeelle vaikeissakin oloissa. Usko on myös syvä rauhan lähde, kuin aallonmurtajan suojassa oleva satama.

Terve rohkeus ja usko myös harkitsee ja harjoittaa käytännön viisautta. Kolme teologia käänsi korona-myrskyn keskellä Martti Lutherin kirjoituksen (v. 1527) Saako kristitty paeta hengenvaarallista kulkutautia? Luther itse ei paennut kotikaupungistaan ruton saapuessa. Näin hän harjoitti uskoaan. Mutta samalla hän kehotti harjoittamaan käytännön viisautta niin, ettei kukaan altistaisi itseään ja läheisiään huolimattomalla toiminnalla vaaralliselle taudille.

Kuten muistamme, Jeesus oli opetuslasten kanssa myrskyssä. Kun opetuslapset pelkäsivät ja kantoivat huolta veneen uppoamisesta, Jeesus nukkui rauhallista unta. Ja kun ystävät lopulta herättivät Jeesuksen, hän tyynnytti myrskyn. Ystävät ihmettelivät, kuka on tämä joka käskee tuulta ja aaltojakin? Moni meistä voi kysyä, missä Jumala on nyt? Eikö hänellä ole homma hanskassa, kun korona näin myrskyn lailla raivoaa?

Itse uskon, että Jeesuksella on edelleen valta ja voima tyynnyttää myrsky. Myös tämä näkymätön korona, joka jopa fyysistä terveyttä enemmän haastaa korviemme väliä. Terveysriskejä yhtään vähättelemättä. Tämä myrsky tulee menemään ohi, koittaa tyyni.

Vahva lääke pelkoon ja huoleen on se, että Jeesus on veneessämme. Hän on läsnä ja tyynnyttää myrskyn aikanaan. Kun opetuslapset irrottivat hetkeksi katseen myrskystä ja kääntyivät Jeesuksen puoleen, löytyi rauha.

Miten siis luovia käytännössä tässä myrskyssä? Ottakaamme välillä katseemme irti myrskystä, kuten vaikka jatkuvasta uutisvirran tai Facebookin seuraamisesta. Ottakaamme aikaa rukoukseen ja hiljentymiseen. Kotona tai luonnon helmassa. Kiteyttäen: usko, rukoile, elä, huolehdi lähimmäisistä ja muista pestä käsiä!

Juhana Markkula

kirkkoherra