”Nyt pyritään ottamaan kotoilusta kaikki irti”

0
Anna-Liisa ja Kalevi Nuutila pysyttelevät päivittäisiä sauvakävelylenkkejä lukuun ottamatta nyt visusti kotona ja seuraavat hallituksen tiedottamista tulevista toimista. – Nyt ei ole oikea hetki olla jääräpäinen, vaan tunnistaa vastuunsa ja toimia ohjeiden mukaisesti, Anna-Liisa Nuutila sanoo.

77-vuotias Anna-Liisa Nuutila käy päivittäin puolisonsa Kalevin kanssa sauvakävelyllä. Kotipihan takaa alkaa kätevästi pururata, jolla on saanut lenkkeillä rauhassa.

– Vielä näiden kaikkien suositusten noudattaminen on tietysti vähän opettelua, mutta niiden mukaan nyt eletään. Kodin pieniä puhdetöitä tulee tehtyä ja ulkoiltua. Nyt pyritään ottamaan tästä kotoilusta kaikki irti, Anna-Liisa Nuutila sanoo.

Hallitus antoi viime viikolla toimintaohjeen, jonka mukaan yli 70-vuotiaat velvoitetaan välttämään kontakteja muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan. Korkean iän on todettu olevan merkittävä riskitekijä koronaviruksen kohdalla.

Kaikille yli 70-vuotiaille kotona pysyminen ei ole viimeaikaisen uutisoinnin valossa kuitenkaan ollut ihan helppoa. Mediassa “kurittomat ikäihmiset” nousivat ykkösuutiseksi viime viikon lopulla. Nuutilassa uutiset herättävät kaksijakoisia tunteita.

– Mietityttää, ovatko nämä tahallisen provosoivia kirjoituksia, mutta toisaalta taas on myönnettävä, että sellaisiahan ihmiset ovat. Nyt pitäisi kyllä jokaisen ymmärtää vastuunsa itsestään, toisista ja koko yhteiskunnasta. Tämä ei ole oikea hetki olla jääräpäinen. Jos näitä ohjeita ei nyt noudateta, valtiovalta voi ottaa käyttöön vielä järeämmät otteet.

Nuutila kertoo, että yli 70-vuotiaille laaditut ohjeet ovat herättäneet ikääntyvässä väestössä paljon keskustelua. Toimintaohjeita on tulkittu eri tavoin.

– Suosituksissa on kieltämättä ollut vähän sekavuutta. Onneksi kaikille ollaan lähettämässä sama ohjeistus postitse kotiin, niin ei pitäisi jäädä enää epäselvyyksiä, hän tuumii.

Eläkeliiton toiminnassa aktiivisesti mukana olevalle Anna-Liisa Nuutilalle suurin muutos on ollut järjestötoiminnan hiipuminen. Ensimmäinen viikko meni vielä asioita järjestellessä, jatkossa on luvassa leppoisampaa oleskelua kotosalla.

– Olen ollut järjestötoiminnassa mukana melkeinpä kokopäiväisesti, joten kyllä kaiken sen loppuminen on päiviin iso muutos. Toisaalta nyt tässä saa väkisinkin sitä toivottua vapaa-aikaa ilman aikatauluja ja mahdollisuuden vetää hieman henkeä, hän miettii.

Nuutiloiden kolme lasta asuvat lähistöllä, joten asiointiapu on lähellä. Vielä pariskunta on pärjännyt kotiin varatuilla ruokatarvikkeilla.

– Normaalistikin käymme kaupassa vain kerran viikossa, joten meillä on varastoa pakastimessa ja muutenkin. Ja onhan se myös taloudellisempaa, kun keskittää ostokset vain yhteen kertaan, Anna-Liisa Nuutila mainitsee.

Koronaviruksen aiheuttamaa tilannetta kotimaassa ja maailmalla Nuutilat seuraavat tarkasti. Anna-Liisa Nuutila kehottaa kaikkia ottamaan kaupungin koronavirustiedotteet esille varmuuden vuoksi jo hyvissä ajoin.

– Kannattaa oman kunnan kotisivuilta tai sanomalehdestä ottaa heti saataville tiedot, mihin ottaa yhteyttä, jos tarvetta. Sitten niitä ei tarvitse kiireessä etsiä, hän toteaa.

Päivi Sappinen

”On ihanaa olla avuksi”


Maija Ala-Jääski

Valtioneuvosto siis kehotti viime viikolla kaikkia yli 70-vuotiaita välttämään lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella koronan aiheuttaman tautiriskin takia. Tämä ikäihmisten ”kotikaranteeni” synnytti nopeasti halun auttaa. Esimerkiksi Lyökissä asuva Sanna Lehtovaara päätti heti ryhtyä naapureidensa kauppa-avuksi.

– On ihanaa kun voi olla avuksi, tiivisti Sanna Lehtovaara.

Hän hoitaa nyt omien ruokaostostensa ohessa myös ikääntyneen äitinsä ja naapureiden ostokset.

– Käyn itse kuitenkin töissä lähes päivittäin Uudenkaupungin keskustassa, niin samalla ajamisella sitä hoituu myös kaupassakäynti. Tässä tilanteessa on varmasti kaikin tavoin parempi että yksi liikkuu muidenkin edestä, pohti Lehtovaara.

Monelle ikäihmiselle naapuriapu on tärkeää myös syystä, että omat lapset voivat asua hyvinkin kaukana

Hyvin aktiivisesti toimivan Pyhämaan Nuorisoseuran puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Mika Sjöblom muistuttaa, että juuri Pyhämaan kaltaisilla alueilla naapuriapu toimiikin automaattisesti, ilman sen suurempia ulkopuolisia järjestelyjä.

– Pyhämaassa asutaan vielä kylittäin ja jokaisessa kylässä kaikki tuntevat toisensa ja osaavat tarjota apua sitä tarvitseville, pohti Mika Sjöblom.