Olipa kerran erilaisuus

0

Olipa kerran maailma, jossa asui erilaisia ihmisiä. Rasismi tarkoittaa ajatusmaailmaa, jossa rodulliset tai etniset erot ihmisten välillä oikeuttavat epätasa-arvoon. Tällainen ilmiö on ollut olemassa jo pitkään, eikä siitä ole vielä tähän päivään mennessä päästy eroon.

Lähiaikoina rasismi on saanut muodon, johon ei niin usein törmääkään: Kiinalainen opiskelija joutui pahoinpidellyksi, sillä joukko hänen ikäisiään nuoria syytti tätä koronaviruksen levittämisestä. Valehtelisin, jos väittäisin ettei suuni olisi loksahtanut auki.

Olen kuullut hölmöjä asioita, mutta tämä taitaa päästä top viiden kärkeen. Minun on vaikea uskoa, että joku voisi oikeasti kuvitella koronaviruksen piileskelevän kaikkien aasialaisten geeneissä.

Törmäsin viime aikoina sosiaalisessa mediassa myös toiseen surulliseen uutiseen. Kampaaja laittoi neljävuotiaan afroamerikkalaisen asiakkaansa hiuksia ja videoi tilannetta samalla sosiaaliseen mediaan. Yhtäkkiä pieni tyttö katsoi suoraan kameraan ja totesi ”olen niin ruma”.

Tällä ihanalla kampaajalla oli onneksi rohkeutta jutella tytön kanssa ja kertoa pienelle asiakkaalleen kuinka kaunis ja arvokas hän on. Tytön koulukaverit olivat ilmeisesti kiusanneet häntä tummemman ihon vuoksi. Sydäntä riipaisevinta minulle tässä uutisessa oli se, miten neljävuotias voi edes pitää itseään rumana.

Tunnen monia pieniä, kauniita, ihania ihmisiä, joiden ulkonäkö ei ihan vastaa sellaista, mitä Suomessa useimmiten näkee. Toivon sydämeni pohjasta, ettei näiden pienten koskaan tarvitsisi epäillä omaa arvoaan ulkonäkönsä tai minkään muunkaan erilaisuuden vuoksi.

Lapselle on todella haitallista kasvaa ympäristössä, jossa hänen oma ihmisarvonsa kyseenalaistetaan minkä tahansa asian vuoksi. Oli kyse sitten ihonväristä, uskonnosta, ulkonäöstä tai niistä monista muista asioista, joiden vuoksi nykyään keksitään kiusata.

Erilaisuus pitäisi nähdä vahvuutena. Mikään ei ole aihe syrjinnälle. Halaan sinua samalla tavalla olit sitten vaalea tai tumma, kiinalainen tai ruotsalainen, iso tai pieni, hetero tai seksuaalisuudeltasi jokin muu, muslimi tai kristitty. Pidit sitten hijabia, burkhaa, ristikorua tai saria.

Ilman halausta jäät vain silloin, jos käytöksestäsi tai olemuksestasi huokuu viha, väkivalta tai ilkeys. En sano, että tietäsin tasan tarkkaan, miltä rasismi tuntuu, sillä en ole kokenut sellaista. Sen tiedän kuitenkin, että kivaa se ei ole, eikä siitä seuraa kenellekään mitään hyvää.

Toivon, että osaisimme hyväksyä kaikki sellaisina kuin olemme. Olipa kerran erilaisuus. Toivottavasti opimme arvostamaan sitä.

Jasmin Jussila

lukiolainen