Omavaraisuuden arvo ymmärretään viimeistään nyt

0

Koronakriisin aikana kotimaisen ruoka- ja alkutuotannon merkitys on noussut puheenaiheeksi ja sen turvaamisesta ovat huolissaan paitsi viljelijät ja MTK myös kuluttajat ja kaupan ala.

Aihe on erittäin tärkeä myös Vakka-Suomessa, jossa on maatalouden rakennemuutoksesta huolimatta edelleen paljon tuottajia.

Hyvä uutinen on, että Suomessa omavaraisuus ja huoltovarmuus ovat hyvällä tolalla. Esimerkiksi naapurimaassa Ruotsissa tilanne on toisenlainen. Snellman Lihanjalostuksen toimitusjohtaja Ronald Snellman sanoi Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa (17.3.), että yritykseen on oltu yhteydessä Ruotsista. ”Siellä käydään keskustelua ruuan riittävyydestä”, Snellman kertoo.

Kotivarasta on syytä huolehtia nyt jokaisessa suomalaisessa kodissa, mutta hamstraamiseen ei ole tarvetta.

Kannattavuuden kanssa kamppailevat tuottajat ovat nyt uuden haasteen edessä. Ulkomaisen kausityövoiman saanti rajojen sulkeuduttua on luonut synkkiä pilviä erityisesti vihannesviljelijöille.

Tähän asti kotimaisen työvoiman saaminen maatalouden kausitöihin on ollut vaikeaa, kun ala ei ole kiinnostanut suomalaisia.

Ehkäpä tilanne nyt muuttuu, kun monilta aloilta vapautuu koronan aiheuttamien yt-neuvottelujen kautta tekijöitä. Esimerkiksi matkailu- ja ravintola-aloilla sekä tuotannollisissa yrityksissä, kuten autotehtaalla, joudutaan lomauttamaan väkeä.

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK esittää myös, että nuorille ja opiskelijoille tulisi säätää määräaikainen palkkatuki kesätyöhön.