On aika leikata puita ja pensaita

0
Puutarhuri Satu Kallonen suosii akkukäyttöisiä koneita puiden ja pensaiden leikkuussa. - Johdot aiheuttavat vain vaaratilanteita ja hidastavat työtä.

Vaikka sää vielä vaihtelee yöpakkasista aurinkoisen lämpimiin iltapäiviin, on aika aloittaa puutarhan kunnostus kesää varten.

– Ensin siivotaan talven jäljiltä pois roskat, kuten puista irronneet oksat. Lopputalven myrskyistä johtuen siivottavaa riittääkin. Samalla on hyvä tarkastaa puiden kunto, onko niissä esimerkiksi osittain revenneitä tai katkenneita oksia, neuvoi puutarhuri Satu Kallonen.

Puutarhan haravointia Kallonen ei kuitenkaan suosittele.

– Runsaiden sateiden seurauksena maa on vielä niin märkä, että haravointi vain vahingoittaisi nurmikkoa.

– Maa ei kuitenkaan ole jäässä, eli ainavihantia kasveja ei tarvitse nyt suojata kevätauringolta. Jotain hyötyä lauhasta ja sateisesta talvesta on siis ollut, lisäsi Kallonen.

Kun roskat on siivottu, siirrytään puiden ja pensaiden hoitoleikkauksiin.

– Nyrkkisääntönä on tehdä leikkaukset ennen kasvukauden alkua. Kun kasvu lähtee vauhtiin, rasittaa oksien leikkaaminen kasvia liikaa, muistutti Kallonen.

Terminen kasvukausi alkaa kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi yli +5 asteen. Viimeisen viiden vuoden aikana on kasvukauden alku heitellyt Uudenkaupungin seudulla peräti kuukaudella. Vuonna 2016 kasvukausi alkoi ennätyksellisen aikaisin eli 3. huhtikuuta, mutta seuraavana vuonna vasta 1. toukokuuta.

– Kasvukauden alkamista on siis ennakkoon vaikea ennustaa, siksi puiden ja pensaiden leikkaaminen on syytä tehdä heti kun se on mahdollista, lisäsi Kallonen.

Kuusiaita onkin syytä siistiä viimeistään nyt, samoin myös tuijat.

– Omenapuilla on kaksi mahdollista leikkausaikaa. Joko nyt ennen kuin silmut pullistuvat tai sitten heinäkuussa. Jos kyseessä on vanha puu, jossa leikattavaa on paljon, onkin työ hyvä jakaa kahteen eri ajanjaksoon, opasti Kallonen.

Näin on hyvä tehdä jo siitäkin syystä, että omenapuu ”kostaa” liiallisen kertaleikkaamisen kasvattamalla vesiversoja seuraavana vuonna entistä kiihkeämmin.

– Hyvä sääntö omenapuun leikkaamisessa on, että kerralla puusta voi poistaa korkeintaan yhden kolmasosan lehtimassasta, neuvoi Kallonen.

Leikkauksen tavoitteena on pitää puu riittävän matalana, jotta omenoiden korjuu olisi helpompaa. Toisena tavoitteena on saada oksistolle riittävästi valoa.

– Samalla poistetaan kuolleet ja revenneet oksat ja oksat, mitkä haittaavat esimerkiksi ruohonleikkuuta puun ympäriltä, totesi Satu Kallonen.

Muita hedelmäpuita leikataan vähemmän.

– Kirsikkapuita ei edes saa leikata keväällä, koska tuolloin leikkauspinnat vuotavat liikaa, vaan vasta heinäkuussa. Sama koskee myös mm. koivua ja vaahteraa.

Puiden lisäksi nyt on hyvä aika harventaa herukka- ja karviaispensaat. Pois leikataan vanhimmat oksat, sekä oksat jotka viistävät jo maata.

– Oksa leikataan pois läheltä maan pintaa. Pensaiden tyveen jätetyt oksatapit homehtuvat ja voivat heikentää koko kasvin hyvinvointia, muistutti Kallonen.

Vadelmapuskista poistetaan vanhat, eli viime vuonna satoa tuottaneet kasvustot.

Heille, jotka jo kaipaavat kesän vihreyttä, on Satu Kallosella yksinkertainen vinkki.

– Istuta puutarhaan tai oven pieleen suureen ruukkuun narsisseja. Ne kestävät pientä pakkastakin ja tuovat iloa silmälle pitkään.​