Piispat: Hautajaisissa saa olla läsnä lähimmät omaiset

0
Uudenkaupungin Vanha kirkko. Kuva: Janne Kari.

Kirkollisiin toimituksiin annettu kymmenen osallistujan enimmäismäärä on Uudenkaupungin seurakunnan kirkkoherra Juhana Markkulan mukaan herättänyt paljon kysymyksiä. Erityisesti se on noussut esiin hautaan siunaamisten osalta.

– Tämä on ymmärrettävää, koska läheisen kuolema ja hautaan siunaaminen koskettavat surevia syvästi, Markkula toteaa seurakunnan tiedotteessa.

Piispojen keskiviikkona antaman tarkennetun ohjeistuksen mukaan hautaan siunaamisissa voivat pastoraalisista syistä olla läsnä vainajan kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin annetun 10 henkilön rajan.

– Lähiomaisiksi katsotaan vainajan puoliso, lapset ja vanhemmat sekä hänen veljensä ja sisarensa. Vainajan puolison lapset ja vanhemmat katsotaan myös lähiomaisiksi esimerkiksi uusioperhetilanteissa. Vainajan veljellä ja sisarella tarkoitetaan myös veli- ja sisarpuolta, samoin ottoveljeä ja ottosisarta, Markkula lisää.

Yleisenä rajana pysyy edelleen rajoitus kymmeneen osanottajaan. Näihin 10 henkilöön sisältyvät myös kantajat, mutta eivät seurakunnan työntekijät.

– Tämän peruste on vakava tartuntatautitilanne ja pyrkimys hillitä koronaviruksen leviämistä, mikä voi olla vaarallinen erityisesti vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville. Seurakunta toivoo kaikkien ymmärrystä tälle tosiasialle, Markkula kirjoittaa.

Jos hautaan siunaamisesta muodostuu lähiomaisten siihen osallistuessa yli 10 hengen tilaisuus, tulee Markkulan mukaan kaikin käytettävissä olevin keinoin pyrkiä välttämään tartuntariskiä esimerkiksi niin, että osallistujat ovat siunauskappelissa tai haudalla riittävän etäällä toisistaan.

Hengitystieoireita saaneen henkilön ei tule osallistua siunaustilaisuuteen. Samat periaatteet koskevat myös seurakunnan tiloissa järjestettäviä muistotilaisuuksia.

– Näissä poikkeusoloissa on mahdollisuus järjestää muistotilaisuuksia myös myöhemmin, kun epidemiatilanne on rauhoittunut. Seurakunnan työntekijät ovat käytettävissä koronatilanteen rauhoituttua, vaikka nyt epidemian aikana he joutuvat pidättäytymään tilaisuuksista voidakseen turvata työkykynsä läpi kriisivaiheen, Markkula korostaa.