Puutiaisaivokuumetapaukset lisääntyneet Kustavissa – THL:n rokotusohjelma laajenee kuntaan

0

Rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta vastaan laajenee ja ulottuu tänä vuonna myös Kustaviin, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL). Kustavissa taudin ilmaantuvuus on noussut viiden seurantavuoden aikana joka vuosi.

Rokotusohjelma laajenee myös Lohjalla. Uusien alueiden lisäksi maksuttomia TBE-rokotuksia jatketaan Ahvenanmaalla, Paraisilla ja Simossa, Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa sekä Raahen edustalla Preiskarin saaressa.

THL on julkaissut myös karttapalvelun, jonka avulla puutiaisaivotulehdustapausten määriä ja ilmaantuvuuslukuja voi tarkastella tartuntapaikkakunnittain.

Ahvenanmaan tiedot koskevat koko maakuntaa. Alueelliset tapausmäärät perustuvat vuosien 2015–2019 seurantatietoihin.

 

THL:N MUKAAN viime vuonna kansalliseen tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yhteensä 69 puutiaisaivotulehdustapausta. Raportoitujen tapausten määrä on vähentynyt hieman kahden viime vuoden aikana, sillä vuonna 2018 rekisteriin ilmoitettiin 79 tapausta, ja vuonna 2017 tapauksia oli 82.

– TBE-rokote on tarpeen vain riskialueilla. On hyvä muistaa, että rokote ei suojaa punkeilta eikä estä punkkia tarttumasta ihoon. Punkkien levittämistä taudeista yleisin on borrelioosi, jota vastaan ei ole rokotetta. Perinteinen punkkisyyni kerran vuorokaudessa on tarpeen alueilla, joilla puutiaisia esiintyy erityisesti borrelioositartunnan estämisessä, ylilääkäri Tuija Leino muistuttaa THL:n tiedotteessa.

 

Vuosien 2015–2019 seurantatietojen perusteella puutiaisaivotulehduksen laskennallinen ilmaantuvuus pysyi korkeimpana Paraisilla (53 tapausta 100 000 asukasta kohden). Viime vuonna Paraisilta raportoitiin yhdeksän puutiaisaivotulehdustapausta. Muita korkean ilmaantuvuuden alueita olivat Simo (42/100 000) ja Kustavi (30/100 000) sekä Ahvenanmaa (28/100 000).

– Kuntakohtaisen seurannan lisäksi THL seuraa tarkasti esimerkiksi kesämökkialueita, joiden väestöä on vaikea määrittää ja joilla laskennallinen ilmaantuvuus ei anna luotettavaa kuvaa paikallisesta riskistä. Rajattujen riskialueiden rokotussuosituksia harkitaan aina tapauskohtaisesti, tutkija Sari Huusko kertoo.

Puutiaisaivotulehdus on TBE-viruksen aiheuttama aivotulehdus, joka leviää puutiaisen pureman välityksellä.

 

Puutiaisaivokuume

  • Taudinkuvaltaan puutiaisaivotulehdus on kaksivaiheinen.
  • Oireet voivat olla kuumeilua, epämääräistä pahaa oloa ja sairauden tunnetta, jotka kestävät noin viikon.
  • Valtaosa infektioista päättyy tähän.
  • Vajaa kolmasosa sairastuneista saa varsinaisen aivotulehduksen noin viikon kuumeettoman jakson jälkeen.
  • Aivotulehduksen hoito voi vaatia sairaalahoitoa ja aiheuttaa pitkäaikaisia neurologisia jälkioireita.
Kuva: Maija Karala.