Ravintoloissa on jo tehty take away -ruokia ja käynnistelty ruokakuljetuksia

0
Golf-ravintolan keittiön vuoropäällikkönä työskentelevä Salla Pitkänen pakkasi keskiviikkona asiakkaiden tilaamia lounaita kuljetusta varten.

Korona on jo verottanut lähiviikkojen aikana ravintoloiden asiakasmääriä. Keskiviikkona hallitus ilmoitti suunnitelmistaan ravintoloiden ja kahviloiden sulkemiseksi. Eduskunta käsittelee asiaa vielä, mutta mikäli päätös tulee voimaan, ovat ravintolat, baarit ja kahvilat kiinni toukokuun loppuun asti.

Uudessakaupungissa ravintoloitsijat selättivät jo viime viikolla asiakaskatoa ja alkoivat tarjota esimerkiksi ruokien kuljetuspalveluita sekä mukaan otettavia annoksia. Take away -myynnistä on hyviä kokemuksia ainakin Bistro Bayn Niko Kluuskerilla ja Laura Yläkorvella .

– Meillä kävi viime viikonloppuna tosi hyvin take away -ruokien kauppa. Lopetimme mukaan otettavan ruoan myynnin sunnuntaina oletettua aikaisemmin, koska ei ollut enää ruokaa, mitä myydä, Kluuskeri kertoo.

Vaikka Bistro Bayssa kävi viime viikolla tavallista vähemmän ihmisiä syömässä, niin mukaan otettavien annosten ansiosta myytyjen ruoka-annosten määrä ei pudonnut. Ruoka on kuitenkin vain osa ravintolan myynnistä.

– Vaikka viime viikonloppu oli meille tosi positiivinen, niin mietimme tätä torstaita ja tulevaa viikonloppua vielä erikseen. Odottelemme eduskunnan lopullista päätöstä ja sitä, mitä laki pitää sisällään. Mitä ikinä päätetäänkään, olemme hyvällä ja positiivisella mielellä ja toivomme, että pääsisimme kesällä avaaman terassit ja tekemään omaa juttuamme, Yläkorpi lisää.

Golf-ravintolaa pyörittävä Tapio Pääkkö puolestaan käynnisti ruokakuljetukset viime viikolla. Asiakas voi tilata samoja ruokia kuin mitä ravintolan lounasbuffetissakin on tarjolla. Suurin osa tilaajista on ollut kotiin karanteeniin määrättyjä ikäihmisiä.

– Ravintolasta haetaan myös jonkun verran noutoruokaa, mutta lounasaikana ravintolassa ruokailevien määrä on laskenut merkittävästi. Ennen koronaa saattoi käydä lounaalla 160 henkeä päivässä, mutta viimeaikoina on käynyt enää noin 50 henkeä, Pääkkö lisää.

Golf-ravintola tekee ruokia tilauksesta myös juhliin ja erilaisiin kokouksiin, mutta Pääkkö kertoo, että juhlatilaukset on kaikki peruutettu ja yrityksen koko liikevaihdosta on sulanut nyt yli 80 prosenttia.

– Suurin osa henkilökunnastani on kuukausipalkkaisia, joten osa heistä lomautetaan tästä viikosta alkaen. Yrityksen tase ei ole ihan kehnoimmillaan, joten meillä on yhä toimintamahdollisuuksia. Yritän nähdä tilanteen mahdollisuutena muutokseen. Nyt ei voi jumittua ahdistukseen ja pidänkin valtionhallinnon ratkaisua ravintoloiden sulkemisesta vastuullisena päätöksenä, Pääkkö jatkaa.

Pääkkö on hakenut Business Finlandilta 10 000 euron avustusta uuden ruokakuljetustoiminnan kehittämiseen. Hän uskoo, että ruokakuljetuksille voisi olla pysyvä markkinarako kaupungissa.

– Toiminnan käynnistäminen ei ole niin yksinkertaista, kuin miltä se kuulostaa, joten suunnittelu ja toimenpiteet vaativat investointeja. En ole vielä saanut päätöstä siitä, saanko avustusta vai en, Pääkkö lisää.

Gasthaus Pookin Iiro Toivanen haluaa nähdä koronan aiheuttamassa tilanteessa vielä uusia toiminta- ja työllistämismahdollisuuksia. Ravintolasta on mahdollista noutaa annoksia ja viime viikolla aktivoitiin hävikkiruokasovellus ResQ-club, jonka kautta on mahdollista hyödyntää tilata ylijäämäruokaa ja noutaa ruoka kotiin tai toimistolle valmiiksi pakattuna.

– Lisäksi perjantaista alkaen Pookissa on saatavilla poikkeustilamenu, jossa asiakas voi valita samalta listalta joko lounaan, päivällisen, tai ála carte -annoksen ja noutaa ne valmiiksi pakattuna, tai tilata kuljetuksella kotiin tai toimistolle, Toivanen.

Ruokakuljetuksista vastaa Pookin yhteistyökumppanina aloittava Ukitaxi Oy. Kuljetettavien ruokien osalta tilaukset on tehtävä edellisenä päivänä ravintolaan.