Savustettu kirjolohen maksa on uutta gourmet-ruokaa

0
-Tässä sitä nyt on, esittelevät projektipäällikkö Heidi Jaakkola Ukipoliksesta (vas), Arto Korkeakoski Rannikon Kalatuotteesta ja Juha Pirilä Mannerlohi Oy:stä. Taustavoimina ovat keittiömestari Simo Reijonsaari (takana vas.) ja aktivaattori Mika Halttu Selkämeren ja Pyhäjärven kalatalouden toimintaryhmästä.

Viikko sitten Rannikon Kalatuotteen myyntipöydässä Uudessakaupungissa oli ensimmäistä kertaa myynnissä kirjolohen savustettua maksaa. Suussa sulava herkku löysi tiensä KalaLeaderin hankkeeksi kokeilujen kautta.

Rannikon Kalatuotteessa uusi gourmet-tuote sai varovaisen vastaanoton viikko sitten.

– Paljon kyseltiin, mikä tuo tuote on ja muutama uskaltautui jo kokeilemaan, kertoo Arto Korkeakoski .

Kirjolohen maksaa ei ole kukaan aikaisemmin ole tarjoillut savustettuna. Perinteisesti, kuten paistamalla, valmistettua kalan maksaa on käytetty mm. Venäjällä. Mutta pääasiassa viljellyn kalan maksa on Suomessa mennyt turkiseläinten rehuksi tai biodieselin raaka-aineeksi. Lohen painosta maksaa on noin 1,2 prosenttia. Raakana se on hieman perinteistä tulitikkulaatikkoa suurempi.

– No, tämä kirjolohen savustettu maksa on minun kokeiluni tulosta. Innostuin savustamaan ensimmäiset kirjolohen maksat kotona ja hyvää tuli, tunnustaa Selkämeren ja Pyhäjärven kalatalouden toimintaryhmän aktivaattori Mika Halttu .

Halttu kävi keräämässä kokeiluunsa kirjolohen maksat Juha Pirilän Mannerlohi Oy:n kalankasvattamolta. Pirilän kasvattamon perkaamossa käsin kerääminen onnistuu vaivattomasti.

– Tunnissa keräsin hihnalta pari ämpärillistä, koska Juhan perkaamo on rakennettu niin, että kalan perkuujätteet tulevat erilliselle hihnalle.

Maksa poimitaan käsin kalan perkuujätteistä ja käsityön osuuden suuruuden vuoksi savustettu lopputuote on melko hintavaa.

Hankkeessa on mukana nyt myös Rannikon Kalatuote, joka savustaa ja jalostaa keittiömestari Simo Reijonsaaren ohjaamana Mannerlohen kasvattamien kirjolohien sivutuotteista näitä uudenlaisia herkkuja.

Keittiömestari Simo Reijonsaari tarjoili helmikuun alussa savustettua kirjolohen maksaa aamiaisella Suomen Keittiömestareiden liittopäivillä Tampereella.

– Tuote herätti kyllä kiinnostusta. Osa keittiömestareista oli kiinnostunut käyttämään sitä sellaisenaan. Osa oli kiinnostunut maksasta raakana, koska he haluavat itse kehitellä siitä oman annoksensa.

– Tämä on herkullinen gourmet-tuote ja sopii erinomaisesti alkuruoaksi, korostaa Reijonsaari ja tarjoilee maksaa mm. makean hillon kanssa.

– Myös juuston ja salaatin kanssa savustettu maksa sopii hyvin. Tuotekehitystä voisi jatkaa ja siitä voisi kehittää täyssäilykkeen, pohtii keittiömestari Simo Reijonsaari.

Savustetusta kirjolohen maksasta tehtiin leaderhanke ja hanketta laajennettiin. Ukipoliksessa projektipäällikkö Heidi Jaakkola huolehti hankehakemuksesta ja niinpä kalankasvatuksen sivutuotejalosteiden tuotekehityshankkeeseen voi jatkossa kuulua myös muutakin kuin kirjolohen maksan hyödyntäminen. Hankkeelle myönnettiin Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta avustusta nyt tammikuussa vajaat 20 000 euroa.

– Tähtäämme tällä ensisijaisesti ravintolasektorille, jolle kirjolohen maksaa tarjotaan niin savustettuna kuin raakana, kertoo projektipäällikkö Heidi Jaakkola .