Markkulan koulutuksesta ei talouden tasapainottamisessa ole ainakaan haittaa: Hänellä on teologin koulutuksen lisäksi ekonomin tutkinto.
Talouden ongelmat eivät tulleet uudelle kirkkoherralle eikä myöskään päättäjille yllätyksenä. Seurakunnan kuluvan vuoden talousarvio on noin 300 000 euroa alijäämäinen.
Viime vuoden tilinpäätös näyttää plussaa, mutta se perustuu omaisuuden myynteihin. Seurakunnan talous on saatava kestävälle pohjalle, eikä toimintaa voida jatkaa entiseen tapaan.
Uudenkaupungin Sanomien haastattelussa Markkula kertoi vuoden lopussa, että talouden haasteet antavat myös mahdollisuuden kehittää jotain uutta ( US 24.12 .).
Seurakunnan jäsenmäärä laski viime vuonna 360 henkilöllä. Kaupungin väkirakenne on muutoksessa, ikääntyneitä on paljon ja syntyvyys on laskenut.
Maahanmuuttajien osuus väestöstä on kasvanut, ja heillä ei ole samanlaista suhdetta luterilaiseen kirkkoon kuin suomalaisilla.
Seurakunnan elinvoimaa uhkaa myös seurakunnasta eroamisen yleistyminen. Vuonna 2000 noin 90 prosenttia uusikaupunkilaisista kuului kirkkoon, mutta nyt enää 75 prosenttia.
Uudenkaupungin seurakunnalla on poikkeuksellisen paljon kiinteistöjä ylläpidettävään, ja niiden käytöstä ja kohtalosta on tehtävä päätöksiä. Seinät eivät saa viedä varoja tärkeimmältä, eli toiminnasta perheiden, nuorten ja ikäihmisten parissa.