Uniikki avautui menestyksekkäästi

0
Oleskelutila-aloitteen takana häärineet Maria Wallenius, Senni Diamantidou, Katri Penttilä, Mimi Huutola ja Juulia Korpela odottivat innokkaina Uniikin avajaisia. Kaikkiaan uudessa tilassa vieraili viikonlopun aikana noin 200 nuorta.

Liljalaaksonkadulla, entisen Vanhan Mestarin edustalla kävi perjantaina alkuillasta kuhina. Parkkiruudut täyttyivät mopoista ja mopoautoista, ja ulos ehti muodostua jo pitkä jono ennen kuin uuden nuorisotila Uniikin ovet nuorille kuudelta avattiin.

Uudenkaupungin kaupungin, paikallisten yrittäjien ja lukuisten vapaaehtoisten yhteistyönä aikaansaama oleskelutila syntyi nuorten omasta aloitteesta. Toiveissa oli lämmin matalan kynnyksen tila, jossa nuoret voisivat viettää aikaa turvallisesti myös viikonloppuiltaisin.

Ahkeran talkoilun päätteeksi Uniikki avasi ovensa kokeiluluontoisesti maaliskuun ajaksi. Pääsymaksuton tila on avoinna 13–17-vuotiaille nuorille perjantai- ja lauantai-iltaisin puoleenyöhön saakka. Tila on kokonaan päihteetön ja valvojina toimivat vapaaehtoiset aikuiset.

Idean takana alusta saakka häärineet toimeliaat nuoret Juulia Korpela , Maria Wallenius , Mimi Huutola , Katri Penttilä ja Senni Diamantidou odottivat avajaisiltaa jännittyneinä ja innoissaan.

– Tietysti odotetaan porukkaa niin paljon kuin taloon mahtuu, mutta kieltämättä jännittää, jos tänne ei tulekaan ketään, Juulia Korpela myönsi.

Viisikko kertoi olleensa aktiivisesti mukana tilan nimen ja logon suunnittelussa. He myös ylläpitävät tilalle avattua Instagram-tiliä ja olivat mukana laatimassa koulun kautta nuorille jaettua kyselylomaketta, jonka pohjalta päätettiin tilalle esimerkiksi aukioloajat ja ikärajat.

Viihtyisäksi uudistetusta tilasta löytyy runsaasti tekemistä biljardista ilmakiekkoon ja lautapeleistä karaokeen. Myös paljon toivottuja latauspistokkeita tilaan järjestettiin jopa nelisenkymmentä. Uniikissa toimii myös pieni kioski, missä on myynnissä pientä purtavaa ja juotavaa.

17-vuotias Konsta Sjöberg ja 16-vuotias Elias Johtela istahtivat kahvikuppien ääreen tsekkailemaan avajaisten tunnelmia. Kaksikko arvioi Uniikin olevan siisti mesta.

– Tämä on hauska idea, että nuorille on myös viikonloppuisin paikka, missä hengailla, kun nuokkarit on auki vain arkisin. Ulkoasultaan tämä on myös tosi hieno, vähän modernimpi, kun on pelikoneet ja musat ja kaikki, Elias Johtela sanoi.

Pojat kiittelivät erityisesti oleskelutilan myöhäistä aukioloa ja pitivät ikärajoja sopivina.

– Tässä nyt loppuilta varmaan kattellaan meisinkejä ja chillaillaan, Konsta Sjöberg suunnitteli.

Aktiivisesti projektissa mukana olleet kaupungin hyvinvointijohtaja Asta Engström ja yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Erkka Jäsperlä hymyilivät avajaishulinan keskellä tyytyväisinä. Jäsperlän mukaan lopputuloksesta tuli vielä piirun verran suunniteltua parempi.

– Vaikka kyseessä on aluksi vain kuukauden kokeilu, tätä ei lähdetty toteuttamaan mitenkään sinne päin, vaan tehtiin ihan kunnolla. Täältä löytyy viimeisen päälle värivalot ja kunnon äänentoistot, ikkunoissa on teippaukset ja vapaaehtoisilla t-paidat, hän iloitsi.

Engström kertoi puolestaan olleensa erityisen positiivisesti yllättynyt kaupunkilaisten osoittamasta talkoohengestä.

– Olen hämmästellyt sitä positiivista pöhinää, jota tämän hankkeen ympärillä on etenkin viimeisen viikon ajan ollut. Kun idea lähtee kaupunkilaisilta itseltään, se saa selvästi ihmiset liikkeelle ja ottamaan tilanteen haltuun.

Vaikka Uniikin on jatkossakin tarkoitus pyöriä vapaaehtoisvoimin, tilan juokseviin kuluihin olisi saatava kerättyä rahaa tavalla tai toisella, jotta toimintaa on mahdollista jatkaa myös kokeilukuukauden jälkeen.

– Olemme jo vähän miettineet, mihin tilaa voisi käyttää arkisin, kun nuorisotilana tämä toimii vain viikonloppuiltaisin. Ehkä sitä kautta olisi mahdollista kerätä rahoitusta tilan ylläpitoon, Jäsperlä tuumaili.

Päivi Sappinen