Vakka-Suomen Panimon konkurssipesällä jo useita ostajaehdokkaita

0
Sekä Suomessa että ulkomailla tuotteillaan palkintoja kerännyt Vakka-Suomen Panimo on jättänyt konkurssihakemuksen. Kuva: Maija Ala-Jääski

Vakka-SuomenPanimo Oy on jättänyt Varsinais-Suomen käräjäoikeudelle konkurssihakemuksen. Konkurssihakemus on jätetty yrityksen maksukyvyttömyyden takia.

– Päätös konkurssiin asettamisesta tulee todennäköisesti maanantaina. Selvitin myös yrityssaneerausvaihtoehtoja, mutta en usko, että se olisi tuonut konkreettista muutosta,Vakka-SuomenPanimo Oy:n toimitusjohtaja ja panimomestari Jani Vilpas kertoo.

Yrityksen ongelmat alkoivat vuoden 2018 lopulla, kun panimo menetti ison alihankinta-asiakkaan taustalla tapahtuneen yrityskaupan vuoksi. Se aiheutti noin 200 000 euron loven liikevaihtoon.

– Viime vuosi meni aika pahasti penkin alle, koska panimoalan kilpailutilanne kiristyi paljon. Esimerkiksi yrityksen perustamisvuonna 2007 Suomessa oli reilut parikymmentä pienpanimoa, sen jälkeen määrä on kasvanut yli sadalla. Myös Viron matkustajatuonti lisääntyi mietojen juomien osalta 40 prosenttia, Vilpas lisää.

Esimerkiksi vielä vuonna 2018 panimo työllisti 11 ihmistä, mutta viime vuonna töissä olienääkuusi henkilöä.Liikevaihto pieneni viime vuonna 1,2 miljoonaan euroon edellisvuoden 1,7 miljoonasta eurosta.

– Vuoden 2020 alkuvuosi on ollut panimoalalla todella hiljainen, kun pohjalla oli huono vuosi, päädyimme täyteen maksukyvyttömyyteen. Nyt pitäisi mennä jo kohti kesäsesonkia sekä kyetä ostamaan pakkausmateriaaleja ja raaka-aineita, mutta siihen meillä ei ollut enää varaa, Vilpas kuvailee.

Vakka-SuomenPanimon tarina on päättymässä, mutta Vilpas toivoo, että konkurssipesä löytäisi jatkajan, joka ostaisi koko toiminnan ja vuokraisi kaupungilta yrityksen Orivolla sijaitsevan liiketilan.

– Parin viime päivän aikana on tullut jo yhteydenottoja, jotka liittyvät konkurssipesän ostamiseen. Olen toiveikkain mielin. Seuraavien viikkojen aikana selviää, ovatko yhteydenotot varteenotettavia vai ei. Työntekijöitä ei olla vielä irtisanottu, vaan konkurssipesä hoitaa sen, Vilpas sanoo.

Toistaiseksi panimon tuotantotoiminta jatkuu ja alkoholituotteiden valmistus- ja myyntiluvat ovat jatkossakin voimassa. Ne siirtyvät konkurssipesälle ja se voi halutessaan jatkaa tuotantoa.

– Olen luottavaisin mielin ja jopa hieman helpottunutkin. Toisaalta omien työntekijöiden tulevaisuus huolettaa, mutta uskon, että konkurssi on lopulta kaikille mahdollisuus parempaan, Vilpas lisää.