Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko suuntaa katseen tuleviin polviin

0
Kirjallisuusviikon taiteellinen johtaja Anni Mikkelsson ja tuottaja Sara Koiranen esittelivät yleisölle tapahtuman ohjelmistoa.

Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon 2020 ohjelmisto julkaistiin eilen keskiviikkona. Ensi kesän kirjallisuusviikon teemana on Tuleville polville – muutos, aika ja utopiat .

Teeman on tarkoitus kutsua ihmiset pohtimaan, millaisia historioita ja tarinoita siirrämme tuleville sukupolville, ajattelemaan saaristomme ja elinympäristömme tilaa, sekä kuvittelemaan toisenlaisia tapoja ajatella ja elää.

Viikon ohjelmisto koostuu muun muassa yleisöluennoista ja esiintyvästä taiteesta, kuten teatterista ja runonlausunnasta. Esimerkiksi Juha Hurmeen ohjaama Albatrossin tarina -teatteriesitys tekee jälleen paluun Kustaviin. Viihdettä koko perheelle tarjoilee puolestaan Meriteatteri esityksellään Kapteeni Aalto ja Villi Silli .

Tapahtumassa esiintyy muitakin urallaan menestystä saaneita osaajia. Kenties kaikelle kansalle tunnetuin vieras on näyttelijä Seela Sella esityksellään Ihan Sellana .

Kirjallisuusviikon taiteellinen johtaja Anni Mikkelsson kertoo, että ihmisille on haluttu luoda kohtaamisen mahdollisuuksia esimerkiksi yhteisillä keskusteluilla. Tästä esimerkkinä toimivat kohti utopiaa liukuva Toni Lahtisen Nuotioluento , ja Emmyn ja Sasin Feministinen kirjakerho .

Saaristoa ja saaristolaista kulttuuriperintöä käsitellään muun muassa Kirsi Sonck-Raution luennolla ”Muuttuva vai katoava kalastus? Saaristolaisen kulttuuriperinnön kestävyys koetuksella”.

Luontoaiheet ovat viikon aikana muutenkin vahvasti esillä niin esittävässä taiteessa kuin luennoillakin. Esimerkiksi Jenni Räinän luennolla pohditaan metsän tulevaisuutta, kun aiheena on Millaisen metsän ja metsäsuhteen tulevat sukupolvet perivät?

Kirjallisuusviikon perjantaina vietetään Tietokirjallisuuden edistämiskeskuksen järjestämää Tietokirja.fi-päivää. Teema näkyy neljänä Suomen tietokirjailijat ry:n asiantuntijoiden pitämänä luentona, joista Sitran tulevaisuusasiantuntija Mikko Dufva perehdyttää kuulijat megatrendeihin, utopioihin, ja utopioiden tarpeeseen.

Eikä Volter Kilvelle omistetulla kirjallisuusviikolla toki unohdeta myöskään itse Kilpeä. Viikon aikana järjestetään muun muassa opastettu Volter Kilven jalanjäljillä -bussiretki, jossa tutustutaan tämän henkilöhistoriasta tuttuihin maisemiin, ja Laura Kokko luennoi Kilven elämäkerran muuttuvista tulkinnoista. Myös suuri osa esittävän taiteen esityksistä pohjaa Kilven teoksiin.

Kirjallisuusviikkoa vietetään 15.–19.7.2020 Kustavissa. Kustavin kirjallisuusyhdistys ry on järjestänyt Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikkoa vuodesta 1999 lähtien.

Kirsi Lätti