Avi kielsi kirjaston kirjakassipalvelun

0
Ikäihmisille tarkoitettu kirjaston kirjakassipalvelu, kirjaston kirjojen palautusluukun käyttö sekä poistokirjojen hankinta on tällä hetkellä Aluehallintoviraston kieltämää toimintaa.

Uudenkaupungin kirjasto lanseerasi viime viikolla ikäihmisille tarkoitetun kirjakassipalvelun. Tällä viikolla Aluehallintovirasto (Avi) kuitenkin ehti kieltämään kirjakassitoiminnan, koska kirjojen hygieenisyydestä ei ole varmuutta.

Alkuperäinen tarkoitus oli, että yli 70-vuotiaille olisi tuotu kirjoja kassissa kotiovelle saakka. Toiveet halutuista kirjoista olisi voinut esittää kirjastoon puhelimella tai sähköpostilla. Kirjastohenkilökunnan oli tarkoitus käsitellä aineistoja suojakäsineet kädessä.

– Riskinä on, että kirjat kulkevat koronatartunnan saaneiden henkilöiden käsissä ja palautuvat uudelleen kiertoon muille asiakkaille. Riskiä aiheuttaa myös se, että ei voida varmistaa, että kirjat tulevat asianmukaisesti puhdistettua palautusten jälkeen. Myös kirjaston henkilökunta voi tarpeettomasti altistua tartunnalle, Avin linjauksessa todetaan.

Avi muistuttaa myös, että lainattuja kirjoja ei pitäisi palauttaa kuin vasta epidemian jälkeen, jotta ne eivät altistaisi ihmisiä tartunnalle. Tämä linjaus kieltää siis myös jo lainattujen kirjojen palauttamisen kirjaston ovessa olevan palautusluukun kautta.

Myös joidenkin kirjastojen edustalla olevat poistokirjojen noutopisteet on kielletty tartuntavaaran takia.