Digitutoreille ja vertaistuelle on tilausta

0

Äidillä on Teams-palaveri, isällä Zoom-kokous, esikoisella WhatsApp-videopuhelu ja tyttärellä Messenger-keskustelu.

Sitten soittaa isoäiti ja pyytää Skype-istuntoon. Ihan vain siksi, että on läheisiä ikävä ja olisi kiva jutella.

Tällaista saattaa olla tavallinen kotiarki näinä korona-aikoina. Kaikki eivät asu niin isossa kodissa, että jokaisella on mahdollisuus vetäytyä omaan rauhaan etähommiin suljetun oven taakse.

Vaikeita tilanteita on niin lapsiperheissä kuin yksin kotiinsa joutuneilla ikäihmisilläkin.

Aina ei lohduta edes tieto, että poikkeusolot koskevat kaikkia ja ne eivät jatku loputtomiin. Korona-aika on väliaikaista, mutta epävarmuus sen kestosta pelottaa.

Työelämän tutkijat pohtivat, että etätyöstä on tulossa uusi normaali. Tulevaisuus näyttää, muuttaako se työ- ja kouluelämää pysyvästi.

Digitaalisuus on vyörynyt hyökyaallon tavoin ihmisten arkeen, ja sen ansiota on, että esimerkiksi koulua voidaan käydä ja opiskeluja saattaa eteenpäin.

Perheiden tilanteet vaihtelevat ja korona-ajan heijastusvaikutukset näkyvät vasta, kun kriisi on ohitettu. Silloin tarvitaan päättäjiltä viisautta tukea taloudellisesti ja henkisesti myös niitä lapsia ja nuoria, joille koronakevät ei ollut vain vaihtelua normaaliin kouluarkeen.

Uudessakaupungissa kuten muuallakin koulut siirtyivät digiaikaan muutaman päivän varoitusajalla. Digiopetuksen koordinaattori Marianne Heinolaisen mukaan yksi merkittävä apu etäopetuksen onnistumisessa on ollut digitutor-järjestelmä ( US 9.4. ) He ovat digiasioihin perehtyneitä opettajia, jotka toimivat opettajien, mutta tarvittaessa myös oppilaiden vertaisohjaajana.

Monet asiat tulee opetelluksi vasta pakon edessä, mutta vertaisohjaajan opastuksella se on taatusti sujuvampaa. Digitutoreille on nyt tilausta, ja eri alojen vertaisohjaajille olisi kysyntää nyt laajemminkin tässä yhteiskunnassa. Esimerkiksi Marttaliiton ruoka- ja siivousvinkkejä on nyt jaettu ahkerasti mediassa.