”Ihan vaan pikkaisen ajelin kännissä”

0

Pari kuukautta sitten tytär juhli lukion vanhojen tansseissa, eikä suvun vanhimman 90-vuotissynttärijuhlistakaan ole aikaa kuin kuukauden verran. Nyt molemmat juhlakalut ovat tiukasti kotona. Toinen, koska kuuluu jo ikänsä puolesta riskiryhmiin, toinen siksi että ymmärtää pystyvänsä suojelemaan muita vain eristäytymällä itse.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että rajoitukset ja koronakaranteenit jatkuvat ainakin toukokuun puoleen väliin. Elämä on monin osin tauolla.

Julkisuudessa on korostettu, kuinka vaarallinen sairaus koronavirus on ikäihmisille ja perussairautensa takia riskiryhmiin kuuluville. Toki näin on, mutta riskiryhmiä ovat myös yhteiskunnan kannalta elintärkeää työtä tekevät ammattilaiset. Yhteiskunnasta tulee hyvin turvaton, mikäli meillä ei ole tarpeeksi terveitä palomiehiä, sairaanhoitajia, ensihoitajia, lääkäreitä, vesilaitoksen hoitajia jne. Myös kaikkien heidän terveyden takia meidän tulee noudattaa annettuja määräyksiä ja pysyä kotona, jos se vain suinkin on mahdollista.

Jokainen järkevä ihminen ymmärtää, että koronaviruksen tahallinen levittäminen on törkeää, jopa rikollista toimintaa.

Silti yllättävän moni tekee niin. Ei tahallaan, mutta ajattelemattomuuttaan.

Korona on siitä kenkku tauti, että meistä ei kukaan tiedä ketkä kaikki virusta nyt kantavat. Vaikka olisit oireeton, niin voit silti levittää tautia ympärillesi.

Tunnen ikäihmisiä, jotka yhä kieltäytyvät tarjotusta kauppa-avusta. Ei heidän takia tarvitse kuulema nähdä vaivaa. Ja kun he tuntevat itsensä ihan terveiksi, niin omasta mielestään he voivat aivan hyvin piipahtaa siellä kaupassa. Yli 70-vuotiaille annetuista rajoituksista huolimatta.

Tämä ajatusmalli on ihan yhtä looginen kuin rattijuopolla, joka selittää kiinni jäätyään, ettei hänellä suinkaan ollut tarkoitus ajaa humalassa. Tai ei ainakaan pitkää matkaa, eikä ainakaan isolla tiellä. Ihan vaan naapuriin oli menossa, että ihan vaan pikkaisen tuli ajettua kännissä.

Samalla ontuvalla logiikalla mennään perheissä, joissa lasten annetaan juosta ympäri kyliä pienemmissä ja isommissa porukoissa. Jos kerran on katsottu viisaimmaksi sulkea koulut koronavirustartuntojen hidastamiseksi, niin miksi lasten tulisi saada viettää vapaa-aikansa koulukavereiden kanssa.

Koronasta tekee vielä häijymmän taudin se tosiasia, että moni tarvitsee taudin selättämiseksi tehohoitoa useita viikkoja. Ja tästä syystä meillä ollaan niin huolissaan niiden tehohoitopaikkojen riittävyydestä. Etenkin, kun sitä tehohoitoa tarvitsevat myös muut potilasryhmät, aivan kuten ennenkin.

Tästä syystä meidän kaikkien teoilla ja käytöksellä on nyt väliä.

Maija Ala-Jääski

toimittaja